„Niekada neturėjau jokios abejonės, kad nė vienas Amerikos prezidentas, tarp jų ir Donaldas Trumpas, niekada nepripažins nelegalios Krymo aneksijos“, – kalbėjo P.Porošenka.

Jis priminė Budapešto memorandumą, pagal kurį JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Rusija įsipareigojo užtikrinti Ukrainos teritorinį vientisumą, suverenitetą ir nepriklausomybę.

Pasak prezidento, ilgą laiką Ukrainą palaikė abi amerikiečių partijos – demokratai ir respublikonai. „Aš neturiu abejonės, kad JAV, kaip pasaulio lyderės, statuso neįmanoma išsaugoti neužėmus aiškios pozicijos dėl Ukrainos“, – sakė P.Porošenka.

Jis taip pat prisiminė keletą telefoninių pokalbių su prezidentu D.Trumpu, susitikimą su viceprezidentu Mike'u Pence'u ir sėkmingas derybas su valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu.

„Mūsų pozicija yra aiški: nieko apie Ukrainą be pačios Ukrainos. Tokia buvo mano žinutė Miuncheno konferencijoje ir mes sulaukėme mūsų partnerių paramos“, – pridūrė Ukrainos vadovas.

Nesutinka, kad konfliktas Donbase yra įšaldytas

„Kai kas bando tai vadinti įšaldytu konfliktu. Noriu pabrėžti, kad jis nėra įšaldytas. Tai – karšta Rusijos agresija prieš mano šalį“, – sakė P.Porošenka, kurio žodžiai ketvirtadienį cituojami Ukrainos prezidentūros svetainėje.

Pasak jo, nuo 2017 metų pradžios Ukraina Donbase neteko 69 karių, dar daugiau nei 420 jų buvo sužeisti.

„Argi tai įšaldytas konfliktas? Tai – tikras karštas karas. Tai – reali agresija“, – sakė prezidentas.

Ukrainos lyderis taip pat pabrėžė, kad reikia tęsti spaudimą Rusijai sankcijomis.

„Sankcijos – priemonė išlaikyti Putiną prie derybų stalo. Dėl sankcijų Putinas moka didelę kainą“, – sakė P.Porošenka, padėkojęs JAV, ES, Britanijai, Japonijai, Kanadai ir Australijai už Ukrainos palaikymą.

P.Porošenka taip pat apkaltino Rusiją „kibernetiniu karu“ prieš kitas šalis, kai naudojamos kibernetinės atakos, populistų ir antivyriausybinių judėjimų finansavimas, siekiant destabilizuoti padėtį šalyse.

„Rusija nenori stiprios ir vieningos Europos. Rusija nenori stiprios ir vieningos Didžiosios Britanijos. Ji nori susiskaldymo, konfliktų provokacijų. Džiaugiuosi, kad šie Rusijos planai yra ne labai sėkmingi“, – pareiškė P.Porošenka.