Netrukus JAV atstovai patikslino, kad iš tikrųjų laivai pirmiausia plauks į iš anksto planuotas jungtines karines pratybas su Australijos laivynu. Į Korėjos pusiasalį pajudės tik joms pasibaigus.

Vėlų antradienio vakarą vienas įtakingas JAV prezidento administracijos pareigūnas pareiškė, kad dėl klaidinančios informacijos sklaidos kaltas Pentagono ir Baltųjų rūmų nesusikalbėjimas.

Štai kokia informacija buvo suteikta apie „USS Carl Vinson“. Prieš pusantros savaitės buvo skelbiama, kad JAV Ramiojo vandenyno flotilės admirolas Harry Harrisas pareiškęs, esą kovinė laivų grupė pajudės į Šiaurę, link Korėjos. Esą laivai Singapūrą paliko balandžio 8 dieną.

Kovinę laivų grupę sudaro 97,000 tonų sveriantis ir 60 lėktuvų gabenantis lėktuvnešis „USS Carl Vinson“, du eskadriniai minininkai ir vienas raketinis kreiseris.

Vienas JAV gynybos pareigūnas tuo metu kalbėjo, kad šis sprendimas – tiesioginis atsakas į Šiaurės Korėjos provokacijas.

Pchenjanas visai neseniai išbandė „Scud“ padidinto nuotolio raketą – tai naujausias toks Šiaurės Korėjos bandymas iš kelių, įvykdytų per pirmuosius keturis 2017 metų mėnesius.

Nors „USS Vinson“ vadovaujama kovinė laivų grupė ir plaukė į Pietų Kinijos jūrą, toliau į šiaurę link Korėjos pusiasalio jie nejudėjo.

JAV karinis laivynas oficialiai neatskleidžia, kur šiuo metu yra minėtieji karo laivai – tokį slaptumą remia saugumo reikalavimai. Nepaisant to, yra duomenų, kad jie juda į pietus – link Indonezijos.

Balandžio 10 dieną Pietų Korėjos Gynybos ministerijos atstovas Moonas Sang-kyunas sakė CNN, kad JAV karinių laivų judėjimas rodo suvokimą, kad „situacija labai rimta“.

„Mes pasiruošę tvirtas pozicijas prieš Šiaurės Korėją, siekdami atgrasyti ją nuo bet kokių provokacijų, turint omenyje, kad daug politinių įvykių vyksta balandį“, - sakė jis, kalbėdamas apie Šiaurės Korėjos 105-osioms valstybės įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo metinėms skirtą karinį paradą.

Analitikai tuo metu sakė, kad JAV kovinės laivų grupės tikslas galėtų būti numušti „tam tikrą skaičių“ balistinių raketų, jeigu jos būtų paleistos Šiaurės Korėjos.

Balandžio 11 dieną, praėjus dviem dienoms po pareiškimo apie JAV kovinės laivų grupės judėjimą Korėjos pusiasalio link, Šiaurės Korėja išreiškė savo įsiūtį dėl JAV veiksmų, pavadindama juos „netoleruotinu agresijos aktu“.

Tačiau JAV oficialūs pareigūnai paaiškino CNN, kad lėktuvnešis „Carl Vilson“ iš pradžių dalyvaus pratybose su Australijos pajėgomis ir galimai su Japonijos pajėgomis, ir tik vėliau plauks prie Korėjos pusiasalio.

Balandžio 12 dieną JAV Karinis jūrų laivynas publikavo nuotraukas savo internetiniame puslapyje, kuriose lėktuvnešis „Carl Vinson“ matomas viename iš taškų Pietų Kinijos jūroje, su prierašu „iš anksto suplanuotas dislokavimas Ramiojo vandenyno vakarinėje dalyje“. Nuotraukų data – balandžio 10 ir 11 dienos.

JAV Valstybės sekretorius Rexas Tillersonas sakė reporteriams Maskvoje, kad lėktuvnešio dislokavimas buvo įprastinis ir neturėjo tikslios užduoties. Jis taip pat juos įspėjo „neskaityti per daug“ pranešimų apie jo dislokavimą prie Korėjos krantų.

Tą patį vakarą interviu „Fox News Business“ JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasakė, kad jis siunčia „armadą“ į Šiaurės Korėją.

„Labai galingą, mes turime povandeninių laivų, labai galingų, galingesnių už lėktuvnešį, tai jums galiu pasakyti“, - sakė jis šiame interviu.

Balandžio 15 dieną Šiaurės Korėja šventė Saulės dieną - 105-ąsias valstybės įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo metines. Daugelis apžvalgininkų tikėjosi branduolinio bandymo ar raketų paleidimo šia proga, tačiau galiausiai tą dieną niekas neįvyko.

Tuo pat metu, remiantis nuotraukomis, publikuotomis JAV karinio laivyno puslapyje, lėktuvnešis „Carl Vinson“ įplaukė į Sundos sąsiaurį šalia Indonezijos krantų, nutolusių daugiau nei 4 tūkst. km nuo Korėjos pusiasalio.

Balandžio 18 dieną aukšti Trumpo administracijos pareigūnai apkaltino „nesusišnekėjimą“ tarp Pentagono ir Baltųjų Rūmų dėl ankstesnių netikslių pranešimų, kad JAV lėktuvnešis plaukė Korėjos pusiasalio link.

Pareigūnai sakė, kad truko komunikacijos su vadais, kurie praneštų apie planuojamus lėktuvnešio manevrus.

Pranešama pratybos su Australijos kariniu jūrų laivynu jau baigėsi ir lėktuvnešis „Carl Vinson“ jau plaukia į šiaurę, į Ramiojo vandenyno vakarinę dalį.

JAV oficialūs pareigūnai pranešė CNN, kad lėktuvnešis turėtų pasiekti Korėjos pusiasalio krantus iki balandžio pabaigos.