Kaip teigia JAV gynybos departamento atstovai, ilgai planuoti bandymai Ramiajame vandenyne yra įtraukti į bendrąją JAV ginkluotųjų pajėgų priešraketinės gynybos programą, kurios tikslas – sukurti veiksmingą apsaugą nuo Šiaurės Korėjos ir Irano keliamų grėsmių, tačiau artimiausiu metu bus siekiama pasirūpinti bent nuo galimų Šiaurės Korėjos atakų apginsiančiomis sistemomis, skelbia CNN.

Pasak vieno gynybos pareigūno, per vykdomus bandymus, be kita ko, bus paleista ir patobulinta „Standard“ tipo raketa. Ramusis vandenynas, kaip bandymams tinkama vieta, pasirinktas todėl, kad tik čia galima atlikti tokių didelių nuotolių reikalaujančius bandymus.

Naujosios versijos raketa iki šiol buvo išbandyta tik kartą. Kuriant naują versiją buvo patobulintas raketos startinis variklis ir kovinė galvutė, taigi, naujosios raketos gali įveikti gerokai ilgesnį atstumą ir, kaip manoma, pasiekti toliau nei Šiaurės Korėja esančius taškus, todėl labiau tikėtina, kad jomis pavyks numušti grėsmę keliančias atskriejančias raketas.

Rengiant kartu su Japonija vykdomą programą buvo siekiama sukurti efektyvias priemones, kuriomis būtų galima numušti Šiaurės Korėjos paliestas vidutinio nuotolio raketas, keliančias grėsmę JAV sąjungininkei.

Gegužės pabaigoje Ramiojo vandenyno regione bus vykdomas specialus itin reikšmingas bandymas, kurio tikslas – išsiaiškinti, ar JAV turimomis pajėgomis pavyktų numušti Šiaurės Korėjoje kuriamas tarpžemynines balistines raketas, galinčias pasiekti ir JAV krantus.

Nors programa gyvuoja daugiau nei dešimtmetį, tik maždaug pusė įvykdytų bandymų buvo sėkmingi.
Visiškai neseniai Pentagono paskelbtoje ginklų bandymus apibendrinančioje ataskaitoje didelio nuotolio raketų sistemos buvo sukritikuotos. Ataskaitoje atkreipiamas dėmesys į ribotą jų veiksmingumą siekiant apginti JAV nuo vidutinio nuotolio ar tarpžemyninių balistinių raketų, kurios gali būti paleisti iš Šiaurės Korėjos ar Irano.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad per vykdomus bandymus Pentagonas gali išsiaiškinti ir daugiau minėtų sistemų trūkumų.

Per numatomą bandymą raketa bus paleista iš Kalifornijoje įkurtos Vandenbergo oro pajėgų bazės. Bus aiškinamasi, ar ja pavyktų numušti virš Ramiojo vandenyno skriejančią raketą.