Th.May konservatoriai šiuo metu parlamente turi nedidelę, vos 17 vietų daugumą. Premjerė tikisi per pirmalaikius rinkimus padidinti turimą daugumą parlamente prieš sunkias derybas dėl „Brexit“, galinčias atverti senas žaizdas jos Konservatorių partijoje.

Tuo tarpu nedidelė opozicinė Liberalų demokratų partija tikisi patraukti į savo pusę proeuropinių pažiūrų rinkėjus, dar neatsigavusius po pernai birželį vykusio referendumo, kuriame šalis nubalsavo už pasitraukimą iš ES.

Liberalai demokratai rinkimų kampanijos metu ketina griežtai pasisakyti prieš vadinamąjį kietą „Brexit“, kuris šaliai reikštų pasitraukimą iš Europos bendrosios rinkos.

Pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos pozicijos prieš birželio 8 dieną numatytus pirmalaikius rinkimus yra silpnesnės, nes ją drasko aštrūs vidaus nesutarimai – tiek dėl partijos lyderio socialisto Jeremy Corbyno, tiek dėl to, kaip reaguoti į „Brexit“, sako ekspertai.

Konservatoriai, kurie 650 vietų parlamente dabar turi 330 vietų, viešosios nuomonės apklausose pagal populiarumą smarkiai lenkia leiboristus, turinčius 229 vietas.

Trijose naujausiose apklausose, kurių rezultatai buvo paskelbti savaitgalį, konservatoriai leiboristus lenkė maždaug 20 procentinių punktų.

Th.May, antroji Britanijos premjerė moteris, prie vyriausybės vairo stojo pernai vasarą, kai atsistatydino jos pirmtakas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas), prisiėmęs atsakomybę už tai, kad nesugebėjo įtikinti rinkėjų pasisakyti už tolesnę šalies narystę Europos Sąjungoje.

Premjerei, regis, pavyko užsitikrinti tvirtą visuomenės palaikymą savo veiksmais tvarkantis su politiniu žemės drebėjimu, kurį išprovokavo „Brexit“ referendumo rezultatai.

„Th.May pasuko į triuškinamą pergalę rinkimuose“, – skelbia antraštė pirmajame „The Times“ trečiadienio numerio puslapyje.

„The Daily Telegraph“ antraštė atspindi, koks netikėtas buvo šis premjerės žingsnis visuomenei: „Lyg perkūnas iš giedro dangaus“.

Kalbama, kad keblioje padėtyje esančiam leiboristų lyderiui J.Corbynui nesėkmingas jo partijos pasirodymas pirmalaikiuose rinkimuose gali reikšti jo vadovavimo šiai 117 metų gyvuojančiai, bet pastaruoju metu itin susiskaldžiusiai politinei jėgai pabaigą.

Kol kas leiboristai laikosi pozicijos netrukdyti vyriausybei vykdyti „Brexit“ proceso, tačiau akcentuoja būtinybę po išstojimo išlaikyti tvirtus ekonominius ryšius su Bendrija.

Toks požiūris nelabai tenkina tradicinį partijos elektoratą.

„Tradiciniai rinkėjai šiaurėje, balsavę už „Brexit“, nėra įtikinti. Taip pat neįtikinti ir liberalių pažiūrų rinkėjai didžiuosiuose miestuose“, – naujienų agentūrai AFP sakė politikos ekspertė Eliza Filby.

Daugelis leiboristų – tradicinės darbininkų klasės – rinkėjų pernai birželį referendume balsavo už pasitraukimą iš ES, ypač vietovėse, į kurias pastaraisiais metais atvyko daug imigrantų iš Rytų Europos.