Vienas įtakingas analitikas spėja, kad Th. May tokius rinkimus laimės 100 mandatų dauguma, rašo Sky News.

Po to, kai teko degti iš gėdos, kai dėl pasikeitusios 20 konservatorių nuomonės teko imtis drastiškų pokyčių socialinio draudimo klausimu, Th. May baiminasi, kad savo partijoje ateityje gali būti sunku kovoti ir dėl kitų jai svarbių klausimų.

Šiuo metu Didžiosios Britanijos premjerės veiksmus riboja 2015 metų partijos manifestas, prie kurio ji neprisidėjo. Jame kalbama apie tokius prioritetus kaip žūtbūtinis pasilikimas vieningoje rinkoje ir perteklinis biudžetas.

Nenumaldomai artėjant metinei Karalienės kalbai, kurioje neabejotinai didžiausias dėmesys bus skiriamas „Brexit“ klausimams, toks balsavimas Th. May pasitarnautų ne tik pačioje Didžiojoje Britanijoje, bet ir Europoje.

Tiesą sakant, buvęs Konservatorių lyderis Williamas Hague viešai premjerei yra pataręs surengti pirmalaikius rinkimus ir taip derybų partneriams įrodyti, kad žmonės ja pasitiki. Politikė patarimu pasinaudojo.

Kalbant apie logistinį aspektą, pirmalaikiai rinkimai gali būti surengti už tokį siūlymą nubalsavus daugumai parlamentarų (dviem trečdaliams) – 434 iš 650. Tai pat tai įmanoma ir išreiškus nepasitikėjimą parlamentu, o tai sukeltų papildomų problemų.

Jemery‘is Corbynas davė aiškiai suprasti patarsiantis savo parlamentarams būti pasirengusiems netikėtiems pirmalaikiams rinkimams.

Theresa May

Kaip ten bebūtų, Th. May gali būti tikra dėl jai palankių skaičių. Maloniai nuteikia ir galimybė tokiu būdu atsikratyti liberaldemokrato J. Corbyno.

Ekspertai sako, kad dabar tikrai pats palankiausias metas – premjerės reitingai aukšti, aktyvuotas Lisabonos sutarties 50-asis straipsnis, be to, iki rinkimų Vokietijoje ir Prancūzijoje dar yra laiko.

Rinkimų kampanija pasitarnaus kaip savotiškas Th. May „Brexit“ strategijos išbandymas, tačiau yra tikimybė, kad ir vėl ims gilėti visuomenės susiskaldymas. Anot ekspertų, pagrindinis politikės rankose esantis koziris yra teiginiai, esą kitos partijos prieštarauja žmonių valiai. Panašu, kad atsargumu garsėjanti premjerė žengė labai drąsų žingsnį.

DELFI primena, kad Britų ministrė pirmininkė Theresa May Didžiajai Britanijai rengiantis keblioms deryboms dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, antradienį netikėtai sušaukė pirmalaikius visuotinius rinkimus birželio 8 dieną.

„Mums reikia visuotinių rinkimų ir mums jų reikia dabar. Šią akimirką turime vienintelį šansą tai padaryti, ... kol neprasidėjo išsamios derybos“, – sakė Th. May, kuri anksčiau neigė, kad žengs tokį žingsnį.

Kalbėdama prie savo rezidencijos Dauningo gatvėje Londone, Th. May perspėjo, kad „susiskaldymas Vestminsteryje kels pavojų mūsų gebėjimui paversti „Brexit“ sėkme“.

Pasak jos, parlamento bus paprašyta trečiadienį balsavimu nuspręsti, ar rengti rinkimus.

Šis dramatiškas pareiškimas buvo paskelbtas po sąmyšio britų politikoje mėnesių šaliai per referendumą nubalsavus už „Brexit“.

Pagal Britanijos įstatymus, ministrė pirmininkė gali sušaukti rinkimus, jei už tai nubalsuoja du trečdaliai parlamentarų. Pagrindinės opozicinės leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas anksčiau sakė, kad paremtų tokį sprendimą.

Kelios apklausos Velykų savaitgalį taip pat parodė, kad jos Konservatorių partija populiarumu smarkiai lenkia pagrindinę opozicinę Leiboristų partiją.

Konservatorius palaikė 38–46 proc. respondentų, o leiboristus – 23–29 proc., rodė „YouGov“, „ComRes“ ir „Opinium“ atliktos apklausos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)