Baigdamas vizitą Pietų Korėjoje M.Pence'as sakė verslo lyderiams Seule, kad Vašingtono administracija iš naujo vertina JAV prekybos sutartis pagal savo politiką „Pirmiausiai – Amerika“.

„Peržiūrime visas savo prekybos sutartis su pasauliu, siekdami užtikrinti, kad jos mūsų ekonomikai būtų naudingos tiek pat, kiek iš jų naudos gauna mūsų prekybos partneriai“, – M.Pence'as sakė Amerikos prekybos rūmuose Korėjoje.

Pasak Baltųjų rūmų pareigūnų, per diskusijas ekonomikos klausimais Tokijoje su premjero pavaduotoju Taro Aso (Taru Asu) ir kitais pareigūnais ketinama sukurti pagrindą būsimoms deryboms, kai JAV pasitrauks iš Ramiojo vandenyno laisvosios prekybos sutarties.

Šios diskusijos turėtų žymėti vasarį JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Japonijos premjero Shinzo Abe anonsuoto ekonomikos dialogo pradžią.

JAV prekybos su Japonija perteklius daug mažesnis negu Amerikos ir Kinijos prekybos santykiuose, bet D.Trumpas reiškė nepasitenkinimą dėl disbalanso, ypač automobilių eksporto srityje.

Baltieji rūmai nurodė, kad viešėdamas Japonijoje M.Pence'as sieks dviejų pagrindinių tikslų: užtikrinti didesnę JAV prieigą prie Japonijos automobilių prekybos rinkos ir susitarti dėl didesnių Japonijos investicijų užsienyje.

Abi šalys sakė nemanančios, kad per šią savaitę Tokijuje vyksiančias prekybos derybas bus gilinamasi į padėtį kiekviename sektoriuje. Kadangi JAV prekybos atstovas dar nepaskirtas ir neužimti kiti svarbūs derybininkų postai, šias techninės diskusijas tikriausiai teks surengti vėliau.

Vis dėlto iš šių susitikimų tikriausiai bus galima susidaryti vaizdą, kiek Jungtinės Valstijos nusiteikusios spausti Japoniją plačiau atverti savo žemės ūkio ir automobilių rinkas.

M.Pence'o patarėjai sakė, kad viceprezidentas išdėstys Sh.Abe ir T.Aso argumentus, kad Jungtinės Valstijos, nors ir traukiasi iš Ramiojo vandenyno partnerystės (Trans-Pacific Partnership, TPP), neketina atsiriboti nuo prekybos ir ekonomikos plėtros šiame regione.

Prieš atvykstant M.Pence'ui Japonijos vicepremjeras žurnalistams sakė, kad per šias derybas norima ne „trinties, o bendradarbiavimo“.

Per antradienį įvykusius parengiamuosius susitikimus JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas (Vilberas Rosas) tarėsi Japonijos prekybos ministru Hiroshige Seko (Hirošige Seku).

W.Rossas išreiškė viltį, kad greitai bus pradėtos derybos dėl laisvosios prekybos sutarties su Japonija.

JAV išėjimas iš TPP buvo skaudus smūgis Japonijai po įtemptų derybų, ypač dėl jos seniai budriai proteguojamo žemės ūkio sektoriaus atvėrimo.

Vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) savaitgalį sakė žurnalistams, kad Japonija gali mėginti stumti atnaujintą TPP versiją, numatančią 11 valstybių dalyvavimą.

Dirbdamas Indianos gubernatoriaus poste M.Pence'as tiesiogiai susidūrė su Japonijos automobilių gamintojų „Toyota“, „Honda“ ir „Subaru“ poveikiu, nes jų fabrikai šioje valstijoje įdarbina tūkstančius žmonių.

Per savo vizitą Pietų Korėjoje, pradėjusį 10 dienų kelionę Azijoje, M.Pence'as daugiausiai dėmesio skyrė padėčiai Šiaurės Korėjoje.

Lankydamasis prie Šiaurės ir Pietų Korėjas skiriančios Demilitarizuotosios zonos viceprezidentas perspėjo branduolines ambicijas puoselėjantį Pchenjaną, kad „strateginės kantrybės era baigėsi“.

Y. Suga savo ruožtu sakė, kad Japonija irgi tikisi aptarti su M. Pence'u politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu ir išsakyti savo susirūpinimą dėl Pchenjano vykdomų raketų bandymų ir kitokių veiksmų keliamos didėjančios grėsmės.