„Taip“ stovykla surinko 51,3 proc., o „Ne“ – 48,7 proc. balsų, valstybinė Anatolijos naujienų agentūra citavo rinkimų komisijos duomenis, suskaičiavus balsalapiu 99 proc. apylinkių.

Kampanijos pabaiga buvo labai įtempta: suskaičiavus daugiau balsų nemaža pirminė „Taip“ stovyklos persvara beveik visiškai ištirpo.

Kad konstitucijos pataisos būtų priimtos, jų šalininkų balsų turi būti bent 50 proc. ir vienas balsas.

Daugiau kaip 55,3 mln. turkų galėjo pareikšti savo nuomonę dėl siūlomų didžiulių pokyčių. Jeigu ši reforma būtų įvykdyta, R.T.Erdoganas įgytų daugiau galių negu bet kuris kitas lyderis, vadovavęs po šiuolaikinės Turkijos įkūrėjo Mustafos Kemalio Ataturko ir jo įpėdinio Ismeto Inonu.

Kartu su savo šeimos nariais Stambule balsavęs R.T.Erdoganas prognozavo, kad „mūsų žmonės žengs į ateitį“, priėmę teisingą sprendimą.

Premjeras Binali Yildirimas savo ruožtu pareiškė: „Kad ir kuris pasirinkimas paimtų viršų, mūsų tauta bus priėmusi patį gražiausią sprendimą.“

B.Yildirimas vėliau planuoja kreiptis į savo šalininkus iš valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) būstinės Ankaroje. Prezidentas rezultatų skelbimą stebi Stambule.

Balsavimo rezultatai rodo, kad Turkija itin prieštaringai vertina siūlomus pokyčius.

Egėjo ir Viduržemio pajūrio regionai bei kurdų dominuojama pietrytinė šalies dalis reformai ištarė „Ne“. Tačiau R.T.Erdogano tvirtovėje Anatolijoje buvo aiški „Taip“ šalininkų persvara.

Kita vertus, prezidentą tikriausiai smarkiai nuvylė Stambulas, kur „Ne“ šalininkai įgijo mažytę 50,5 proc. persvarą. Sostinėje Ankaroje taip pat netvirtai pirmavo reformos priešininkai.

R. T. Erdoganas giria sprendimą

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas sekmadienį pagyrė savo šalį, priėmusią „istorinį sprendimą“, ir paskelbė pergalę referendume dėl konstitucijos reformos, smarkiai išplėsiančios jo galias.

„Šiandien ... Turkija priėmė istorinį sprendimą“, – sakė žurnalistams R.T.Erdoganas Chiubero rūmuose, savo oficialioje rezidencijoje Stambule.

„Kartu su liaudimi įgyvendinime svarbiausią reformą per mūsų istoriją“, – pridūrė jis.

Konstitucijos reformos šalininkai surinko 51,3 proc., o „Ne“ stovykla – 48,7 proc. balsų, valstybinė Anatolijos naujienų agentūra citavo rinkimų komisijos duomenis, suskaičiavus balsalapiu 99 proc. apylinkių.

R.T.Erdoganas taip pat paragino užsienio valstybes gerbti referendumo rezultatą po kampanijos, aptemdytos didelės įtampos su Europos Sąjunga.

„Norėčiau, kad kitos šalys ir institucijos parodytų pagarbą tautos sprendimui“, – sakė prezidentas ir paragino sąjungininkus nuo šiol labiau atkreipti dėmesį į Turkijai „opius dalykus“, ypač susijusius su „kova prieš terorą“.