Apie tai Kinijos užsienio reikalų ministras telefonu kalbėjosi su Maskvos diplomatijos vadovu.

Nuogąstavimai dėl Šiaurės Korėjos ginkluotės programos ypač sustiprėjo pastarosiomis dienomis. JAV netoli Korėjos pusiasalio dislokavo savo karinių jūrų pajėgų smogiamąją grupę, o prezidentas Donaldas Trumpas įspėjo, kad Amerika imsis priemonių dėl Šiaurės Korėjos keliamos grėsmės. Pchenjanas savo ruožtu pažadėjo „be gailesčio“ atsakyti į bet kokią provokaciją.

Kinija, vienintelė didelė Šiaurės Korėjos sąjungininkė, penktadienį perspėjo, kad karas dėl Šiaurės Korėjos gali įsiplieksti „bet kurią akimirką“.

Tą pačia dieną Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) pareiškė Sergejui Lavrovui, kad abiejų valstybių bendras tikslas – „sugrąžinti visas šalis prie derybų stalo“, rašoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos tinklapyje paskelbtame pranešime.

„Kinija yra pasirengusi glaudžiai koordinuoti su Rusija pastangas kaip galima greičiau nuraminti padėtį pusiasalyje ir paskatinti susijusias šalis atnaujinti dialogą,“ – telefonu S.Lavrovui sakė Wang Yi.

Kinijos ministras kalbėjo apie įstrigusias šešių šalių derybas, tarp jų – Rusijos, Kinijos ir JAV, dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

„Užkirsti kelią karui ir chaosui pusiasalyje yra bendras interesas,“ – pridūrė jis.

Kinija jau seniai nepritaria ryžtingiems veiksmams prieš Šiaurės Korėją. Pekinas baiminasi, kad žlugus režimui Kiniją užplūs pabėgėliai, o prie jos sienų įsikurs JAV kariškiai.

D.Trumpas reikalauja, kad Kinija smarkiau paspaustų Pchenjaną atsisakyti branduolinių ambicijų.

Jungtinės Tautos jau kelis kartus skelbė sankcijas Pchenjanui dėl jo branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.