Anot V. Putino, JAV pareiškimas dėl Sirijos panaudoto cheminio ginklo prieš tos pačios šalies gyventojus tebuvo „klaidinga vėliava“, o D. Trumpo administracijai antras karo panaudojant cheminį ginklą raundas reikalingas tam, kad pateisintų antrą atsakomąjį raketų smūgį.

Tokie V. Putino pareiškimai suteikia peno fantazijoms ir skatina įsivaizduoti pirmąjį V. Putino ir D. Trumpo susitikimą, kuris galėtų virsti parodiją primenančiomis peštynėmis, kuriose V. Putinas kaltintų D. Trumpą skleidžiant melagingas žinias, o D. Trumpas savo ruožtu teigtų, kad V. Putino pateikiamos naujienos taip pat yra melagingos, rašo „Politico“.

„Šios naujienos melagingos!“ – šauktų D. Trumpas.

„Ne, tai jūs skleidžiate melagingas naujienas!” – jam atsakytų V. Putinas.

„Ne, mano drauge, žaviuosi tavo stiprybe, kai tu, stovėdamas priešais mane, stipriausios pasaulio valstybės lyderį, teigi, kad mano kaltinimas dėl melagingų naujienų yra melaginga naujiena.“ – teigtų D. Trumpas.

„Tu skleidi melagystes!” – kaltinimus toliau bertų V. Putinas.

„Ne, tiesą pasakius, nenorėjau tau to sakyti, bet pasakysiu: žmonės kalba, kad esi tikrų tikriausias melagėlis.“ – nenusileistų jam D. Trumpas.

US missiles fly to Syria

Štai toks įsivaizduojamas kaltinimų dialogas galėtų tęstis amžinai. Tiesa dėl cheminės atakos tokia, kad V. Putino polinkis meluoti privertė D. Trumpą pritarti savo šalies žvalgybos atliktų darbų rezultatams ir jų tikslumui, nors tą pačią žvalgybą jis ne kartą tviteryje yra šmeižęs ir lyginęs su naciais. Baltieji rūmai išslaptino siaubą keliančią santrauką apie Sirijos cheminio ginklo pajėgumus ir panaudojimus, o Rusijos pastangas viską neigti įvardijo kaip priedangą.

Šioje santraukoje neapsiribojama vien tik bombardavimų panaudojant cheminį ginklą patvirtinimais, bet dar ir teigiama, kad neigimas – tai standartinė V. Putino režimo taikoma procedūra. „Maskvos atsakas į balandžio 4 d. ataką pasižymi atpažįstamu stiliumi, būdingu reakcijoms į siaubingus įvykius. Tarptautinėje bendruomenėje kuriama konfliktinė aplinka, skleidžiama painiava ir sėjamos abejonės.“ – teigiama skelbiamame pranešime.

Poreikis patvirtinti, kad raketinis smūgis buvo teisėtas, iš esmės privertė D. Trumpą susitaikyti su žvalgybininkais. Dabar įsipareigojęs žvalgybos tarnyboms dėl atakos Sirijoje D. Trumpas nebegalės taip paprastai užginčyti rezultatų, kuriuos ateityje skelbs žvalgybos tarnybos. Informacijoje, kurią tarnybos galimai skelbs, ir vėl gali būti nemalonių žinių, susijusių su jo prezidentine kampanija, kuri šiuo metu tiriama dėl galimai vykusių kontaktų su Rusijos atstovais. D. Trumpui teks plėsti melo ribas patvirtinant, kad žvalgybos pajėgos atliko puikų darbą, suteikė pagrindo paleisti 59 „Tomahawk“ raketas ir rizikuoti galimu įsivėlimu į diplomatinę krizę su Maskva, tačiau nebuvo pakankamai griežtos tam, kad užbaigtų tyrimą dėl ryšių su Rusija.

Būtų netinkama manyti, kad D. Trumpas nepajėgus išsisukti iš keblios situacijos nustačius netinkamo jo elgesio prezidentinės kampanijos metu faktų. Kaip jau sėkmingai įrodė priešrinkiminių lenktynių metu, D. Trumpas padarys bet ką, kad tik išvengtų bjaurios tiesos apie jo įsitikinimus ir elgesį. Dėmesio nukreipimo meistru pelnytai tituluojamas D. Trumpas turi prikaupęs nemažą bagažą, kurį prireikus galėtų panaudoti tam, kad nukreiptų visuomenės dėmesį nuo savo piktadarysčių. Maža to, atsidavimas tiesai cheminio ginklo panaudojimo pripažinimo atveju kuo puikiausiai atspindi jo asmenybės esmę – ji yra situacinė. D. Trumpas sugeba išbristi iš bet kokios keblios situacijos, kurioje atsiduria.

D. Trumpas išsivaduoja iš pinklių ir lieka nepagautas, tačiau ar jam pavyks išvengti bausmių? Jo pastaruosius kelis mėnesius nepaliaujamai kartojama dainelė apie melagingas naujienas, žiniasklaidos peikimas ir vykdoma kampanija prieš tiesą pasižymi netyčiniu poveikiu paversti pačius lojaliausius jo pasekėjus asmenimis, abejojančiais visomis naujienomis, kurias vienokie ar kitokie valdžios atstovai įvardija kaip melagingas. Kai iškilusis dezinformacijos baronas V. Putinas pavadina atakas panaudojant cheminį ginklą melagingomis naujienomis ar panaudodamas savo ateities prognozavimo galias teigia, kad JAV planuoja skleisti melagingas žinias tam, kad galėtų ir vėl imtis bombardavimų, jis tęsia ilgametę savo šalies tradiciją skleisti melagystes, o tuos, kurie sako tiesą, vadinti melagiais.

Vis dėlto būtų logiška teigti, kad V. Putinas seka D. Trumpo pavyzdžiu neįžvelgdamas nieko blogo, kai tenka atsirinkti tai, ką norima įvardinti kaip tiesą, jei tik tokia „tiesa“ dera su skubiais poreikiais ar ateities troškimais. „V. Putinas meluoja jums į veidą tikindamas, kad faktai neegzistuoja, o tai reiškia, kad jų negalima užginčyti“, - įsitikinęs rusų žurnalistas Peteris Pomerancevas. Žinoma, V. Putinas nėra D. Trumpo asmenybės kūrinys, tačiau būtent D. Trumpas palaistė ir praturtino kompostą, į kurį V. Putinas suleido savo nuodingąsias šaknis. Taigi melagingos naujienos tapo pagrindu šiems dviem visiškai skirtingiems asmenims tapti savotiškais bičiuliais.