Anot S. Lavrovo, prie tokios išvados prieita trečiadienio susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu metu.

Tačiau Vašingtone JAV valstybės departamentas pateikia kitokį pranešimą. Departamento teigimu, JAV valstybės sekretorius neatmetė galimybės Jungtinėms Valstijoms ateityje įvykdyti antskrydžių.

„Sekretorius paaiškino, kad, įvykdžius antskrydį prieš Sirijos kariuomenės oro pajėgų bazę, šiuo metu nėra jokių tolesnių taikinių. Tačiau R. Tillersonas neatmetė galimybės ateityje imtis bet kokių veiksmų“, - teigė JAV valstybės departamento atstovas Markas Toneris.

„R. Tillersonas pabrėžė, kad Rusijai tenka užduotis pasinaudoti savo įtaka Basharo al Assado režimui, siekiant užtikrinti, kad Jungtinėms Valstijoms daugiau netektų imtis tokių veiksmų“, - pridūrė atstovas.

Maskva: Sirijos cheminės atakos tyrime turi dalyvauti daug šalių

Maskva laikosi nuomonės, kad tarptautiniame tyrime dėl praeitą savaitę Sirijoje įvykdytos cheminės atakos turėtų dalyvauti ekspertai iš Brazilijos, Indijos, Irano ir kitų šalių, penktadienį pareiškė aukšto rango Rusijos diplomatas.

Užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas sakė, kad Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ekspertai turėtų kiek įmanoma greičiau apsilankyti tiek Sirijos oro pajėgų bazėje, iš kurios, anot JAV, buvo surengta ši cheminė ataka, tiek teritorijoje, kurioje buvo panaudotas cheminis ginklas.

Jungtinės Valstijos kaltina Sirijos vyriausybę surengus ataką, nusinešusią daugiau kaip 80 žmonių gyvybių. Rusija savo ruožtu tikina, kad nuodingosios medžiagos pasklido iš sukilėlių šaudmenų sandėlio, atakuoto Sirijos karo lėktuvų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas įsakė praeitą penktadienį smogti sparnuotosiomis raketomis Šairato oro pajėgų bazei, iš kurios esą buvo surengta ataka prieš sukilėlių kontroliuojamą Chan Šeichūno miestą Idlibo provincijoje.

Rusija trečiadienį vetavo Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą, aiškindama, kad jame nebuvo paminėta, kad būtina ištirti atakos vietą.

Rusijos ministras S. Lavrovas piktinasi Cheminių ginklų draudimo organizacija, kad jos ekspertai net neaplankė atakos vietos

Rusijas penktadienį griežtai sukritikavo Tarptautinę cheminių ginklų draudimo organizacija (OPCW), kad ši net nepasiuntusi ekspertų į cheminės atakos Sirijoje vietą, o daranti išvadas „nuotoliniu būdu“.

„Kai reiškiami kaltinimai Sirijos vyriausybės adresu, OPCW reakcija būna tiesiog po kelių dienų; jie reiškia susirūpinimą, bet niekada nevažiuoja į įvykio vietą teritorijoje, kontroliuojamoje ginkluotos opozicijos, sakydami, kad tai nėra saugu“, – kalbėjo Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį per spaudos konferenciją su kolegomis iš Sirijos ir Irano.

„Tokiu nuotoliniu būdu analizuoti įvykius, mūsų nuomone, neleistina“, – pabrėžė jis.