„Rusijai jau seniai metas liautis dangsčius Assadą. Rusijai jau seniai metas pradėti rimtai siekti taikos, o ne kurti naujas problemas“. Pats JAV prezidentas Donaldas Trumpas Sirijos diktatorių Basharą Assadą pavadino „žvėrimi“. Kaip ten bebūtų, dėl Sirijos į kampą gindama Maskvą, D. Trumpo administracija menkina, o ne didina konflikto baigties galimybes, rašo „The National Interest“.

Rexas Tillersonas ir Sergejus Lavrovas

R. Tillersonui buvo nelengva. Pastarosiomis dienos jis itin aktyviai ir ryžtingai sprendžia užsienio politikos klausimus. JAV diplomatijos vadovas vos prieš kelias dienas Rusiją dėl paramos B. Assadui pavadino „nekompetentinga“ ir panašu, kad tokiu būdu dar sumažino ir taip menką santykių su Maskva perkrovimo galimybę.

JAV diplomatijos vadovas ką tik buvo susitikęs su Rusijos prezidentu. Tai buvo pirmosios oficialios V. Putino ir aukšto rango D. Trumpo administracijos nario derybos akis į akį. Rusijos vadovas iki pat pabaigos bandė išsisukti, vis neatsakydamas, ar susitiks su JAV diplomatijos vadovu, ar ne. Galiausiai susitikimas įvyko, o tai reiškia, kad Kremlius pyktis su Vašingtonu nenori. Greičiau priešingai. Kai R. Tillersonas pateko pas prezidentą, jie prakalbėjo beveik dvi valandas. Tai gali būti santykių atšilimo, kurį prieš rinkimus žadėjo D. Trumpas, pradžia.

Basharas al Assadas

Deja, pernelyg įsijausti nevertėtų. R. Tillersono ir V. Putino susitikimo rezultatai pasirodė esą minimalūs. Kitaip tariant, tai niekis, palyginus su drąsiomis Rusijos ir Jungtinių Valstijų bendradarbiavimo koncepcijomis, apie kurias rinkimų kampanijos metu kalbėjo D. Trumpas.

Pirmiausia taip ir lieka neaišku, ar pavyko ką nors sutarti dėl konflikto Sirijoje, ką Rusija žadėjo padaryti. Be to, ir patys vadovai pripažino, kad tarp Vašingtono ir Maskvos tvyro įtampa, tad pasitikėjimui atkurti prireiks daugiau laiko ir pastangų. Rusijos užsienio reikalų ministerija nusiteikusi optimistiškai ir pabrėžia, kaip svarbu rasti bendrą sutarimą Sirijos klausimu bei būtinybę kurti plačią kovos su terorizmu koaliciją. Dar sunkiau JAV ir Rusijos valdžioms bus susitarti dėl akivaizdžiai sugriežtėjusios Vašingtono nuomonės B. Assado ateities klausimu. D. Trumpo administracija ir vėl pakartojo šūkį „Assadas turi trauktis“.

Tai ne vienintelis staigus D. Trumpo nuomonės pokytis. Baltuosiuose rūmuose JAV prezidentas susitiko su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu ir pateikė nustebinusį pareiškimą (bent jau tiems, kurie dar prisimena jo žodžius iš rinkimų kampanijos). Taigi D. Trumpas turi naują nuomonę apie NATO. „Laikiau Aljansą atgyvenusiu. Jis nebėra atgyvenęs“. Turėjo ką pasakyti ir apie Rusiją: „Kalbant apie santykius su Rusija, atsidūrėme istorinio minimumo taške“.

Santykių perkrovimo perkrovimas – labai sunki užduotis. Dabar D. Trumpo administracija turi sutikti su faktu, kurį anksčiau užsispyrusiai neigė: naujas šaltasis karas ir santykių su Rusija blogėjimas labiau tikėtini nei tokių dvišalių santykių atšilimas. Kitaip tariant, karingas N. Haley požiūris sparčiai plinta D. Trumpo administracijoje. Ir ši administracija ne tik neatsisako pastarųjų dešimtmečių užsienio politikos, bet netgi jai pritaria.