„Pastebėjome tendenciją deleguoti ultradešiniuosius ekstremistus iš Rusijos į renginius Estijoje, kad jie viešai demonstruotų nacių simbolius ir tai atkreiptų žiniasklaidos dėmesį į šią „socialinę problemą“ Estijoje. Vienas geriausių yra praėjusių metų bandymo surengti provokaciją pavyzdys, kai norint nufilmuoti „vietos nacių aktyvistų“ veiksmus į Estiją buvo atsiųstas Sankt Peterburgo skustagalvis Aleksejus Maksimovas“, nurodoma joje.

Kirsdamas valstybės sieną A. Maksimovas savo rankas ir kojas buvo prisidengęs drabužiais, tačiau atvykęs į renginį žuvusiesiems Tanenbergo mūšyje atminti, jis pasikeitė drabužius ir atidengė savo neonacistines tatuiruotes, tarp kurių buvo svastika.

„Suprantama, kad Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida tuojau pat nufilmavo šį įvykių Estijoje pavyzdį. Kadangi tą kartą nacio vaidmenį atliko aktyvistas iš Sankt Peterburgo, tenka konstatuoti, kad jiems nepavyko priklijuoti šios etiketės (Estijai) “, – sakoma dokumente.

Vykdydamas savo antivakarietiškas, taip pat ir prieš Estiją nukreiptas operacijas Maskva stengiasi kuo daugiau naudotis internetu ir socialinėmis žiniasklaidos priemonėmis, rašoma ataskaitoje. Vis dėlto, Estijos pareigūnų nuomone, taip veikiau daroma norint sumataupyti išlaidų, nei siekiant žengti koja į koją su laiku ir pasinaudoti moderniausiomis galimybėmis.

Pažymima, kad prieš Estiją nukreipti Rusijos įtakos darymo projektai 2016 metais patyrė finansinių sunkumų, nurodoma metinėje ataskaitoje.

„Rusijos žiniasklaida kuria projektus, (kuriais) siekiama daryti įtaką užsienio šalyse gyvenantiems rusakalbiams ir tų šalių politikai. Nors pageidaujamo rezultato dažnai pasiekti nepavyksta, tokių bandymų neatsisakoma, ir jie darosi vis tvirtesni. Rusakalbių bendruomenėms Baltijos šalyse skirtų „Baltnews“ propagandos portalų, kurie minimi ankstesnėse KaPo ataskaitose, veiklą koordinuoja keletas „Rossija Segodnia“ darbuotojų“, – praneša Estijos saugumo policija.

Šie koordinatoriai taip pat reguliariai rengia pranešimus rekomenduojamomis temomis „Sputnik“, oficialiam „Rosija Segodnia“ padaliniui. „Rosija Segodnia“ taip pat spaudžia Estijos, Latvijos ir Lietuvos „Baltnews“ portalus bendradarbiauti su „Sputnik“ biurais ir platinti jų skelbiamas naujienas.