Pranešimų apie rimtas aukas kol kas nebuvo, bet kaimiškajame Pietų Lanao regione maždaug 800 km į pietus nuo Manilos buvo nutrauktas elektros tiekimas ir pažeisti vandentiekio vamzdžiai.

Drebėjimas įvyko 5 val. 21 min. vietos (0 val. 21 min. Lietuvos) laiku. Išsigandę gyventojai šoko iš lovų ir puolė į lauką, kad išvengtų krintančių daiktų.

„Gyventojai tikrai išsigandę dėl šio baisaus įvykio. Tad jie laukia plente“, – televizijai ABS-CBN sakė provincijos stichinių nelaimių valdymo agentūros pareigūnas Francisas Garcia.

Pacientai iš rajono ligoninės saugumo sumetimais buvo evakuoti į lauką, pridūrė F.Garcia.

Valstybinis seismologijos biuras pranešė, kad drebėjimas buvo jaučiamas ir 16 kitų miestų bei miestelių šalies pietuose, įskaitant svarbius urbanistinius centrus Davao ir Kagajan de Orą.

Šalies pietuose dirbantis ABS-CBN reporteris Francisas Magbanua tviteryje paskelbė nuotrauką, kurioje matyti ant grindų nukritęs televizorius. Pasak reporterio, jis nukrito nuo sienos jo namuose.

Valstybinis seismologijos biuras pranešė, kad viename greitkelyje atsirado įtrūkimų, o mediniai namai, viena nacionalinė mokykla ir mečetė patyrė nedidelę žalą.

Drebėjimas įvyko kelios dienos po trijų stiprių žemės drebėjimų, kurie apgadino pastatus ir privertė turistus bėgti iš Mabinio kurorto, esančio į pietus nuo Manilos ir garsėjančio jūrine gyvybe bei koraliniais rifais.

„Po (Mabinio) drebėjimo mūsų žmonės geriau žino, kad reikia pasilenkti, (rasti) priedangą ir laikytis“, – naujienų agentūrai AFP sakė seismologijos agentūros mokslinis asistentas Kristoffersonas Vidadas, paminėdamas standartinį patarimą, kaip elgtis drebėjimų metu.

Filipinai yra „Ugnies žiedu“ vadinamoje zonoje, kurioje susiduria tektoninės plokštės ir dažnai vyksta žemės drebėjimai bei ugnikalnių išsiveržimai.

Vasario mėnesį šalies pietuose esančiame Surigao mieste per 6,5 balo žemės drebėjimą žuvo aštuoni žmonės, o dar daugiau kaip 250 buvo sužeisti. Kovo mėnesį ten per 5,9 balo žemės drebėjimą žuvo vienas žmogus.

Prieš Surigao drebėjimus žmonių aukų pareikalavęs drebėjimas Filipinuose įvyko 2013 metų spalį centrinėse salose, kur per 7,1 balo požeminius smūgius žuvo daugiau kaip 220 žmonių ir sugriuvo istorinės bažnyčios.