Gruzijos URM išplatintame pareiškime tiek prezidento rinkimai, tiek referendumas vadinami nelegitimiais.

„Gruzijos URM smerkia balandžio 9 dieną okupuoto Cchinvalio regiono teritorijoje vykusius vadinamuosius prezidento rinkimus ir referendumą. Vadovaujantis tarptautine teise, bet kokie vadinamieji rinkimai ar referendumas okupuotose Gruzijos teritorijose yra neteisėti ir neturės jokių teisinių pasekmių“, – rašoma užsienio politikos žinybos išplatintame pareiškime.

URM nuomone, minėti procesai Pietų Osetijoje yra „provokaciniai ir šiurkščiai pažeidžia Gruzijos teritorinį vientisumą ir suverenitetą“.

Referendumo klausimu URM pažymėjo, kad bandymu pakeisti seniausio Gruzijos regiono pavadinimą ir pavadinti jį panašiai, kaip vadinasi vienas iš Rusijos Federacijos subjektų – „Pietų Osetijos respublika-Alanijos valstybė“ – yra siekiama „sukurti pagrindą neteisėtai regiono aneksijai“

Gruzijos URM mano, kad „tokie ketinimai aiškiai pasireiškė neseniai Maskvos ir Cchinvalio pasirašytame susitarime dėl atskirų Pietų Osetijos dalinių įtraukimo į RF ginkluotąsias pajėgas“.

„Panašiais provokaciniais veiksmais Rusijos Federacija kryptingai trukdo pastangoms taikiai sureguliuoti konfliktą, įskaitant tarptautines Ženevos diskusijas“, – teigiama pareiškime.

Gruzijos URM prašo tarptautinės bendrijos pateikti „atitinkamą Cchinvalio regione neteisėtai organizuojamų vadinamųjų rinkimų ir referendumo įvertinimą“, taip pat kviečia Rusijos Federaciją gerbti pagrindinius tarptautinės teisės principus ir išvesti savo pajėgas iš Gruzijos teritorijos.

Gruzijos vadovas Georgijus Margvelašvilis savo ruožtu pareiškė, kad sekmadienį Pietų Osetijoje vykę prezidento rinkimai ir referendumas dėl respublikos pavadinimo keitimo yra neteisėti ir pažeidžia pagrindinius tarptautinės teisės principus.

Prezidento administracijos išplatintame pareiškime G.Margvelašvilis pažymi, kad prezidento rinkimai ir referendumas „nukreipti prieš Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą bei šiurkščiai pažeidžia pagrindinius tarptautinės teisės principus“.

„Panašūs veiksmai yra šiurkštus spaudimas Gruzijai; jais siekiama toliau eskaluoti situaciją Juodosios jūros ir Pietų Kaukazo regione“, – rašoma prezidento pareiškime.

G.Margvelašvilis taip pat kreipiasi į tarptautinę bendriją su prašymu pareikšti tvirtą poziciją dėl „dar vieno kaimyninės valstybės bandymo pasikėsinti į Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą“.