Tiesa, prokuratūros atstovė Karina Rosander kol kas oficialiai patvirtina tik apie vieną suimtąjį.

„Vienas žmogus buvo suimtas dėl įtarimų teroristiniais nusikaltimais“, – cituoja jį „The telegraph“.

Savo ruožtu švedų naujienų portalas „Aftonblade“ skelbia ir apie antrąjį įtariamąjį, kuris esą buvo suimtas paryčiais viename Stokholmo priemiestyje.

Jų teigimu, pirmasis įtariamasis esą yra 39-erių metų vyras iš Uzbekistano, neslėpęs simpatijų „Islamo valstybei“.

Švedijos policija šeštadienį pranešė, kad vyras, suimtas dėl „įtariamo teroristinio nusikaltimo“, galbūt yra vairuotojas, nukreipęs sunkvežimį į žmonių minią prie gausiai lankomo Stokholmo prekybos centro.

„Įtariame, kad suimtas vyras yra užpuolikas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Stokholmo policijos atstovas Larsas Bystromas.

Ėmė rinktis nuo pat ryto, palieka gėles

Stokholme šiuo metu esanti LRT žurnalistė Vaida Ražaitytė radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė, kad visi jos draugai namo penktadienį grįžo saugiai, tačiau ištikti šoko.

„Šįryt žmonės jau pradėjo rinktis prie policijos užtvarų, netoli įvykio vietos jie palieka gėles. Tikriausiai tiems, kuriems teko visą tai patirti ir matyti iš arti, dar ir šiandien sunku suprasti, kas įvyko. Kita vertus, gal per naivu tikėtis, kad šiame mieste tokių dalykų negali nutikti“, – sakė ji.

V. Ražaitytės teigimu, jau žinoma, kad vienas vyras po teroristinės atakos buvo sulaikytas Merštos miestelyje, esančiame apie 40 kilometrų nuo Stokholmo.

Įtariamasis galėjo keliauti į oro uostą

„Per šį miestelį žmonės keliauja į Arlandos oro uostą. Gali būti, kad suimtasis iki ten keliavo traukiniu, nors vėliau visas viešasis transportas buvo sustabdytas. Policija suimtojo tapatybės neskelbia, tačiau naujienų portalas „Aftonbladet“ naktį išplatino tekstą, kuriame teigia, kad tai yra vidutinio amžiaus vyras iš Uzbekistano, kurį laiką gyvenęs Stokholme ir dirbęs statybų srityje. Esą jis socialiniuose tinkluose dalijosi propagandiniais filmukais apie vadinamąją „Islamo valstybę“, tačiau, kaip ir minėjau, nei policija, nei valdžios atstovai kol kas šios informacijos nepatvirtino“, – sakė ji.

Apie tai, kad sulaikytasis – iš Uzbekistano, praneša ir tokie šaltiniai kaip „The telegraph“, „Independent“.

„Informacija keičiasi dažnai, nes aktyviai dirba žurnalistai, tačiau policija taip drąsiai faktų nepatvirtina“, – sakė įvykio vietoje esanti žurnalistė.

Kol kas nežinia, ar šis įtariamasis veikė vienas, ar būtent jis sėdėjo už sunkvežimio vairo. Policija visą naktį vykdė tyrimą, o paryčiais žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad Stokholme sulaikytas ir antrasis vyras.

Nuotraukoje – vyras su gobtuvu ir kariška striuke

Policija anksčiau penktadienį nurodė po atakos sulaikiusi vyrą, kurio išvaizda „atitiko aprašymą“ pagal išplatintą įtariamojo nuotrauką. Nuotraukoje matomas tamsų džemperį su gobtuvu ir karišką žalią striukę vilkintis vyras.

Vis dėlto pareigūnai nepatvirtino, kad sunkvežimį vairavo jis.

Jeigu šis incidentas bus pripažintas teroro ataka, jis bus pirmasis Švedijoje žmonių gyvybių nusinešęs tokio pobūdžio išpuolis. Pasak pareigūnų, dar 15 žmonių, tarp jų vaikų, buvo sužeisti, iš jų devyni – sunkiai.

Premjeras Stefanas Lofvenas sakė nurodęs sustiprinti šalies sienų apsaugą.

„Teroristai nori, kad bijotume, kad pradėtume kitaip elgtis, kad nebegyventume normaliai – tačiau darysim būtent tai. Taigi, teroristai niekada neįveiks Švedijos, niekada“, – pabrėžė jis.

Incidentas – prie didžiausio mieste pėsčiųjų bulvaro

DELFI primena, kad incidentas įvyko penktadienį prieš 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku prie didžiausio mieste pėsčiųjų bulvaro.

„14.53 val. sulaukėme pranešimo, kad žmonės sužeidė kitus žmones Drottninggatan gatvėje, netoli Klarabergsgatan gatvės. Dabar esame įvykio vietoje“, – sakė policijos atstovas leidiniui „The Local“.

Sunkvežimiui įsirėžus į žmonių minią Švedijos sostinėje Stokholme penktadienį žuvo keturi žmonės, 12 buvo sužeista, pranešė policija. Pareigūnų teigimu, sulaikytas vienas asmuo.

„Žuvo keturi žmonės, 15 buvo sužeista“, – sakė policijos atstovas Larsas Bystromas.