Šis incidentas įvyko prieš 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku prie didžiausio mieste pėsčiųjų bulvaro.

Ką žinome iki šiol:

- Keturi žmonės žuvo, kai sunkvežimis įvažiavo į minią Stokholmo centre, sužeistųjų skaičius kol kas oficialiai nepatvirtintas, bet Švedijos policija ;

- Švedijos premjeras patvirtino, kad tai yra teroro aktas;

- Sunkvežimis buvo pagrobtas;

- Vienas asmuo yra sulaikytas

Policija aptvėrė teritoriją aplink įvykio vietą. CNN praneša, kad sunkvežimis buvo užgrobtas.

„The Guardian“ skelbia, kad žuvo trys žmonės, kiek žmonių sužeista kol kas oficialiai nepatikslinama.

Išpuolis įvykdytas labai daug žmonių pritraukiančioje prekybos centrų gatvėje.

„14.53 val. sulaukėme pranešimo, kad žmonės sužeidė kitus žmones Drottninggatan gatvėje, netoli Klarabergsgatan gatvės. Dabar esame įvykio vietoje“, – sakė policijos atstovas leidiniui „The Local“.

Per garsiakalbį iš policijos automobilio perspėjama dėl teroro akto. Policija kalba apie įtarimus dėl teroro. SVR reporteriai pasakojo apie gaisrą parduotuvių gatvėje ir visišką chaosą.

Pranešama, kad nutrauktas metro eismas. Virš miesto ratus suka policijos sraigtasparniai. Pozicijas užėmė ginkluoti policininkai.

Policija dar nežino aukų skaičiaus, su gelbėjimo tarnybomis aiškinamasi, kiek jų galėtų būti.

Policija nekomentavo, ar incidentas gali būti susijęs su teroristais ir kas atsitiko automobiliui, ir sakė, kad tebevyksta tyrimas.

„Nežinau, kur šiuo metu yra automobilis, atnaujintą informaciją pateiksime mūsų interneto svetainėje“, – sakė policijos atstovas.

Anot švedų laikraščio „Aftonbladet“, viena liudininkė sakė mačiusi bėgančius „šimtus žmonių“.

Švedijos radijas pranešė, kad per autoavariją žuvo trys žmonės, o televizija SVT pranešė, kad buvo girdėti šūviai.

Iš įvykio vietos matėsi kylantys tiršti dūmai, bet policija kol kas nepateikė daugiau informacijos.

Vaizdo reportažuose matyti, kad įvykio vietą uždarė policija, prie užtvarų susirinko minia.

Stokholmo centre girdėjosi sraigtasparnių gausmas, į įvykio vietą buvo pasiųsta daug policijos ir greitosios pagalbos automobilių, pasakojo liudininkai.

Pranešta, kad vienas asmuo, galimai susijęs su teroro aktu, yra sulaikytas..

DELFI skaitytojas pranešė, kad Švedijos alaus gamintojams „Spendrups“ priklausantis sunkvežimis buvo pavogtas miesto centre, kai vairuotojas iškrovė prekes, būdamas už sunkvežimio ir turėjo pristatyti siuntinį į vieną restoraną. Būtent tada ir pamatė, kaip kaukėtas asmuo įšoko į sunkvežimį ir pradėjo važiuoti. Vairuotojas iš pradžių bandė vytis, bet buvo partrenktas ir patyrė lengvus sužalojimus.

Lietuvos ambasadorius Švedijoje ragina neiti į gatves

Lietuvos ambasadorius Švedijoje Algimantas Rimkūnas sako, kad Švedijos valdžia išpuolį sostinėje Stokholme iškart pavadino teroro aktu, o nusikaltėlių ieškanti policija ragina žmones neiti į gatves įvykio vietoje.

„Iš karto buvo sustabdytas Stokholmo metro, žmonės įspėti nevaikščioti gatvėmis tame rajone ir būti pastatuose“, – BNS penktadienio vakarą telefonu iš Stokholmo sakė ambasadorius A. Rimkūnas.

Pasak ambasadoriaus, premjeras išpuolį pavadino teroro ataka prieš Švediją. A.Rimkūno teigimu, vietos žiniasklaida kiek vėliau pranešė apie susišaudymą, atsirado liudininkų, kurie teigė matę, kaip teroristai pasislėpė.

Išpuolis įvykdytas maždaug du kilometrai nuo Lietuvos ambasados, netoli Stokholmo centrinės geležinkelio stoties.

„Mano kolegė vyko kaip tik į posėdį tame rajone maždaug tuo metu ir ten būdama sužinojo apie įvykį. Atitinkamai posėdis neįvyko“, – BNS sakė ambasadorius.

Atsakomybės už išpuolį kol kas niekas neprisiėmė, bet prieš kelis mėnesius „Islamo valstybės“ grupuotė paragino savo sekėjus atakuoti žmones transporto priemonėmis, tokie išpuoliai buvo surengti Londone, Nicoje ir Berlyne.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija griežtai pasmerkė Stokholme išpuolį.

„Bailiai niekada mūsų neįbaugins mūsų ir mūsų vertybių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministras Linas Linkevičius.

Kovo 22 dieną Londone užpuolikas nukreipė visureigį į žmones ant Vestminsterio tilto, paskui sudaužė automobilį ir mirtinai subadė parlamento rūmus saugojusį policininką, kol galiausiai buvo nukautas. Per šį teroro aktą žuvo iš viso penki žmonės.