Prieš

RUSIJA. Nenuostabu, kad pagrindinė Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkė pasisakė griežtai prieš tokius Jungtinių Valstijų veikmus.

Šie smūgiai buvo „agresija prieš suverenią valstybę, pažeidžiant tarptautinės teisės normas – beje, išgalvota dingstimi“, – sakoma Kremliaus pareiškime.

Tokie veiksmai padarė „didelės žalos“ jau ir taip „apgailėtiniems“ JAV ir Rusijos ryšiams, priduriama jame.

Reaguodama Maskva taip pat nusprendė imtis pirmų veiksmų ir paskelbė „stabdanti“ 2015 metų spalį su JAV pasirašytą memorandumą, kuriuo, siekiant išvengti atskiras bombardavimo kampanijas vykdančių rusų ir amerikiečių lėktuvų susidūrimų Sirijos oro erdvėje, buvo įrengta tiesioginė tarpvalstybinė telefono linija.

Donaldas Trumpas

Rusijos kariškiai taip pat pranešė, kad po šio JAV smūgio bus sustiprinta Sirijos pajėgų priešlėktuvinė gynyba.

„Kad apsaugotume jautresnius Sirijos infrastruktūros objektus, artimiausiu metu bus įgyvendintas priemonių kompleksas Sirijos ginkluotųjų pajėgų priešlėktuvinės gynybos sistemos efektyvumui sustiprinti ir padidinti“, – pareiškė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

Rusija taip pat paragino po įvykių Sirijoje sušaukti skubų Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos susitikimą.

IRANAS. Kitas Sirijos sąjungininkas Irano režimas taip pat „griežtai pasmerkė“ šį bombardavimą ir „visus vienašališkus karinius veiksmus“.

Teheranas taip pat pareiškė, kad šių veiksmų JAV ėmėsi pasinaudodama cheminės atakos „pretekstu“.

NATO. Šiaurės Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad dėl JAV raketų smūgių reikia kaltinti pačią Siriją.

„Sirijos režimui tenka visa atsakomybė už šią padėtį, – sakoma J.Stoltenbergo pareiškime. – Bet koks cheminių ginklų naudojimas yra nepriimtinas, negali likti be atsako, o atsakingieji turi būti patraukti atsakomybėn.“

EUROPOS SĄJUNGA. „JAV smūgiai rodo deramą apsisprendimą barbariškų cheminių atakų akivaizdoje, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Sąjungos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas. – ES bendradarbiaus su JAV, kad užbaigtų žiaurumus Sirijoje“.

PRANCŪZIJA ir VOKIETIJA. Bendrame pareiškime Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad B.Assadui tenka „visa atsakomybė“ už JAV smūgius po įtariamos cheminio ginklo atakos.

JAV pajėgos smogė Sirijai

DIDŽIOJI BRITANIJA. Artima JAV sąjungininkė pareiškė, kad „visiškai remia“ šiuos smūgius, kuriuos laiko „tinkamu atsaku į žiaurią cheminių ginklų ataką“. Pasak Londono, šiais smūgiais buvo „siekiama atgrasyti nuo tolesnių atakų“.

TURKIJA. Svarbų vaidmenį Sirijos konflikte atliekanti NATO narė Turkija, kuriuos santykiai su Vašingtonu pastaruoju metu nebuvo visai sklandūs, pasveikino JAV veiksmus ir pavadino juos „teigiamais“.

„Mes manome, kad Assado režimas turi būti visiškai nubaustas tarptautinėje arenoje“, – pridūrė užsienio reikalų viceministras.

Po šio įvykio Turkija paragino Sirijoje paskelbti neskraidymo zoną.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pakartojo Ankaros raginimą nuversti B.Assadą nuo valdžios pabrėždamas, kad „jo režimas turi būti iš karto nušalintas nuo vadovavimo Sirijai“.

SAUDO ARABIJA. Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija pasveikino JAV prezidento Donaldo Trumpo „drąsą“ nusprendus imtis veiksmų, kai tarptautinė bendruomenė nesugebėjo sustabdyti (Sirijos) režimo veiksmų“.

JAV pajėgos smogė Sirijai

IZRAELIS. Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, Izrelis „visiškai palaiko“ šią „tvirtą ir aiškią žinutę“, kurią pasiuntė šie aviacijos smūgiai. Jis pridūrė, jog ši žinutė turėtų „sulaukti rezonanso ne tik tik Damaske, bet ir Teherane, Pchenjane ir kitur“.

JAPONIJA. Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė) pareiškė, kad Japonija „palaiko JAV vyriausybės pasiryžimą netoleruoti cheminio ginklo panaudojimo ir platinimo“.

SIRIJOS SUKILĖLIAI. Pagrindinė Sirijos sukilėlių grupuotė pareiškė, kad vieno JAV smūgio „neužtenka“, ir pridūrė, kad šalyje yra „26 aviacijos bazės, iš kurių atakuojami civiliai“.

Susilaikė

KINIJA. Pekinas buvo gana atsargus vertindamas JAV aviacijos smūgį ir pareiškė, kad „būtina“ siekti išvengti „tolesnio padėties pablogėjimo“.

„Mes pasisakome prieš bet kokios šalies, organizacijos ar asmens cheminio ginklo panaudojimą bet kokiomis aplinkybėmis ir bet kokiu tikslu“, – pridūrė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.