Prezidento Donaldo Trumpo įsakymu, JAV laivai iššovė 59 raketas„Tomahawk“ raketų į Sirijos vyriausybės kontroliuojamą oro pajėgų bazę, iš kurios ir įvykdytas antskrydis su cheminiu ginklu.

BBC duomenimis, paleistos iš viso 59 raketos. Sirijos režimo kariuomenė skelbia, kad atakos metu žuvo 6 žmonės, tačiau ši informacija kol kas nepatvirtinta.

Svarbiausi faktai:

- JAV įvykdė antskrydį prieš Sirijos režimo oro pajėgų bazę;

- D. Trumpas spendimą įvykdyti antskrydį motyvavo tuo, kad iš šios bazės buvo įvykdyta brutali cheminė ataka prieš civilius Sirijos gyventojus;

- JAV laivai iššovė 59 raketas „Tomahawk“;

- Rusija pavadino JAV veiksmus „agresijos aktu prieš suverenią valstybę“ ir perspėjo, kad tai pakenks JAV ir Rusijos santykiams;

- Sirijos režimas taip pat pavadino ataką „amerikietiška agresija“.

Kremlius sureagavo į JAV oro antskrydį

Rusijos prezidento žodžius perdavęs V. Putino atstovas spaudai, teigia, kad Rusijos prezidentas JAV smūgį Sirijos režimo taikiniams apibūdino kaip agresijos prieš suverenią valstybę aktą ir pavadino tai tarptautinės teisės pažeidimu. Taip pat jis teigė, kad JAV smūgiai Sirijos režimo taikiniams yra aktas, nukreipiantis dėmesį nuo daugelio civilių mirčių Irake.

JAV surengta Sirijos objektų ataka yra agresija, daro žalą tiek Rusijos ir Amerikos santykiams, tiek bendrai kovai su terorizmu. Tokią Rusijos prezidento Vladimiro Putino nuomonę penktadienį išdėstė jo spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas, praneša „Interfax“. Rusija taip pat „sustabdo“ susitarimą su JAV dėl susidūrimų vengimo Sirijos oro erdvėje

Maskva teigia, kad reaguodama į JAV smūgius sustabdo susitarimą su amerikiečiais, kuriuo siekiama užkirsti kelią incidentams oro erdvėje virš Sirijos.

Taip pat Rusija šaukia skubų Jungtinių Tautų Saugumo tarybos pasitarimą dėl JAV oro antskrydžio Sirijoje.

„Prezidentas V. Putinas laiko Amerikos smūgius Sirijai agresija prieš suverenią valstybę pažeidžiant tarptautinės teisės normas išgalvota dingstimi“, - sakė D. Peskovas.

Kremliaus atstovas teigė, kad „Sirijos armija neturi cheminio ginklo atsargų“.

„V. Putino nuomone, visiškas faktų, rodančių, kad cheminį ginklą naudojo teroristai, ignoravimas tik dar labiau sukomplikavo situaciją", - tikino D. Peskovas.

„Šį vakarą įsakiau įvykdyti precizišką karinį smūgį oro bazei Sirijoje, iš kurios įvykdyta cheminė ataka“, – paskelbė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Raketos iššautos iš dviejų JAV laivų, skeblia CNN.

Apie šį raketų smūgį JAV iš anksto informuota Rusija, ketvirtadienį nurodė Pentagonas.

„Rusų pajėgos buvo iš anksto įspėtos apie smūgį, naudojant veikiančią konfliktų prevencijos liniją“, – sakė karinių jūrų pajėgų kapitonas Jeffas Davisas, turėdamas omenyje specialią telefono liniją tarp abiejų šalių kariškių.

„JAV kariniai planuotojai ėmėsi atsargumo priemonių sumažinti riziką Rusijos arba Sirijos kariams, esantiems tame oro uoste“, – pridūrė jis.

JAV gynybos departamentas teigia, jog ataka buvo nukreipta į lėktuvų pakilimo taką ir kuro atsargas. Raketos paleistos iš karinių laivų esančių Viduržemio jūros rytinėje pakrantėje.

Atakos nutrauktos iki „kito sprendimo paskelbimo“, teigia vadovybė.

Puolimas yra pirmas tiesioginis karinis veiksmas, kurį JAV nukreipė prieš Sirijos lyderį Basharą al Assadą šešis metus trunkančiame pilietiniame kare. Sirijos vyriausybė JAV įsikišimą gali laikyti tiesioginiu karo veiksmu prieš Siriją.

Taip pat pranešama, jog karinėje bazėje buvo ir Rusijos karių. Gynybos departamentas neturi duomenų apie tai, ką bazėje veikė rusų kariai. Remiantis pateikta informacija, JAV turėjo pokalbių su Rusija ir perspėjo apie artėjančią ataką.

JAV raketinė ataka– atsakas į cheminę ataką prieš civilius, kuri siejama su Sirijos valdžia. JAV karinė vadovybė taip pat paskelbė nuotrauką, kurioje užfiksuota iš to paties oro uosto antradienį judantys lėktuvai link cheminės atakos vietos.

D. Trumpas pakvietė „visas civilizuotas tautas“ padėti nutraukti konfliktą Sirijoje, rašo BBC.

Sparnuotosios raketos „Tomahawk“ buvo paleistos iš „Arleigh Burke“ klasės raketinių eskadrinių minininkų „USS Porter“ ir „USS Ross“, kurie priklauso JAV karinio laivyno Šeštajam laivynui ir yra dislokuoti Viduržemio jūros rytuose. Vienas JAV pareigūnas nurodė, kad raketomis taikytasi į bazėje esančius orlaivius ir kilimo bei tūpimo takus.

„Ši vieta buvo siejama su Sirijos režimo cheminių ginklų programa ir yra tiesiogiai susijusi su siaubinga cheminio ginklo ataka balandžio 4 dieną“, – nurodė Baltųjų rūmų pareigūnas.

„Gana užtikrintai galime teigti, kad anksčiau šią savaitę įvykusią cheminio ginklo ataką oro pajėgos pradėjo iš šios vietos B.al Assado režimo paliepimu“, – pridūrė jis.

„Taip pat su panašiu įsitikinimu galime teigti, kad B.al Assado režimas šiose atakose panaudojo cheminę medžiagą, panašią į zariną“, – teigė pareigūnas.

Įkvėpus zarino dujų, ar joms susilietus su oda, žmogus miršta, nes blokuojamas centrinės nervų sistemos kvėpavimo centras ir paralyžiuojami kvėpavimo raumenys.

Zariną naudodavo Irako diktatoriaus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimas, šiomis dujomis 1988 metais nunuodijęs tūkstančius kurdų šiauriniame Halabdžos mieste.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai ketvirtadienį nepavyko pasiekti susitarimo, kad būtų surengtas išsamus atakos, surengtos šiaurės vakariniame Chan Šeichūno mieste, tyrimas. Šis išpuolis pareikalavo mažiausiai 86 žmonių, tarp jų – 27 vaikų, gyvybių.

Sirijos valstybinė žiniasklaida: JAV „agresija“ pareikalavo aukų

Sirijos valstybinė televizija penktadienį pareiškė, kad JAV raketų smūgis šalies karinių oro pajėgų bazei buvo agresijos aktas.

Televizija, remdamasi neįvardytu kariniu šaltiniu, nurodė, kad ataka pareikalavo žmonių aukų, tačiau jų skaičius kol kas neskelbiamas.

„JAV agresijos aktas prieš karinius taikinius Sirijoje panaudojant kelias raketas“, – panešė Sirijos televizija netrukus po to, kai JAV paskelbė apie ataką.

„Auštant į vieną iš mūsų oro pajėgų bazių šalies centrinėje dalyje pataikė Jungtinių Valstijų raketa, esama aukų“, – nurodė televizija, cituodama neįvardytą karinį šaltinį.

Šaltinis nepateikė jokios tikslesnės informacijos apie atakos aukas.

„Ši Amerikos agresija surengta po šmeižikiškos kai kurių valstybių žiniasklaidos kampanijos... pradėtos po to, kas nutiko Chan Šeichūne“, – nurodė valstybinė naujienų agentūra SANA, turėdama galvoje Sirijos šiaurės vakaruose esantį miestą, kur antradienį per numanomą cheminę ataką žuvo dešimtys civilių gyventojų.

Rusijos atstovas perspėja apie „neigiamas pasekmes“

Rusijos atstovas Jungtinėse Tautose Vladimiras Safronkovas buvo perspėjęs apie neigiamas pasekmes , jei Jungtinės Valstijos imsis karinių veiksmų dėl cheminės atakos Sirijoje.

„Mums reikia pagalvoti apie neigiamas tokių veiksmų pasekmes ir visa atsakomybė, jei bus imtasi karinių veiksmų, kris ant tokių abejotinų ir tragiškų veiksmų“, – sakė V. Safronkovas, rašo naujienų agentūra Reuters.

B. Netanyahu sako palaikantis JAV karinio smūgio pasiųstą „griežtą žinią“ Sirijai

Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu penktadienį pareiškė, kad palaiko „griežtą ir aiškią žinią“, kurią kaimyninei Sirijai pasiuntė Jungtinės Valstijos, po numanomos cheminės atakos smogusios jai raketomis.

„Žodžiais ir veiksmais prezidentas Donaldas Trumpas šiandien pasiuntė griežtą ir aiškią žinią, kad cheminių ginklų panaudojimas nebus toleruojamas“, – rašoma B.Netanyahu biuro išplatintame pareiškime.

„Izraelis visiškai palaiko prezidento D.Trumpo sprendimą ir viliasi, kad ši ryžtinga žinia po siaubingų (Basharo al) Assado režimo veiksmų sulauks atgarsio ne tik Damaske, bet ir Teherane, taip pat kitose pasaulio vietose“, – priduriama pareiškime.