Tokią versiją tarp kitų tikrina teisėsaugos institucijos, nurodo naujienų agentūra „Interfax“, cituodama šaltinį.

„Daugybė faktų liudija, kad įtariamas teroristas mirtininkas greičiausiai neplanavo susisprogdinti. Jis turėjo padėti bombas dviejose metropoliteno vietose ir pasislėpti. Tačiau bendrininkai nusprendė kitaip ir pasinaudojo juo, taip sakant, „už akių““, – sakė šaltinis.

Sprogimas Sankt Peterburgo metropolitene įvyko traukiniui esant tarp svarbių stočių „Technologijų institutas“ (Technologičeskij institut) ir „Šieno aikštė“ (Sennaja ploščad). Naujausiais duomenimis, per sprogimą žuvo 14 žmonių, dar daugiau kaip 50 buvo sužeista. Tyrimų komitetas anksčiau įvardijo sprogimą surengusį vyrą, – 1995 metais Kirgizijoje gimusį Rusijos pilietis A.Džalilovą.

Pasak šaltinio, manoma, kad pagal nusikaltėlių planą, A.Džalilovas turėjo metropoliteno stotyje palikti vieną sprogstamąjį užtaisą, kuris turėjo susprogti kiek vėliau po kito, traukinio vagone palikto sprogmens detonavimo.

„Manyta, kad po sprogimo traukinyje keleivius ištiks panika visose stotyse, taip pat ir toje, kur paliktas pirmasis savadarbis sprogstamasis užtaisas, ir aukų skaičius gerokai išaugs“, – sakė pašnekovas.

Išanalizuota turima informacija, pasak jo, neduoda pagrindo manyti, kad teroristinį išpuolį įvykdė tipiškas mirtininkas.

„Jo elgesys paskutiniame etape, taip pat tai, kad radikalaus islamo šalininku jis tapo visai neseniai, netinka prie mirtininko versijos. Tokius žmones ruošia specialiai ir tai daro ilgai“, – kalbėjo šaltinis.

„Neatmetama galimybė, kad jo užduotis buvo pagaminti savadarbius užtaisus ir juos palikti masinio žmonių susibūrimo vietose. Sprogstamieji užtaisai turėjo būti detonuoti per atstumą – mobiliojo telefono skambučiu“, – paaiškino ekspertas.

Ketvirtadienį per reidus Sankt Peterburgo rytiniame rajone buvo suimti trys su šiuo išpuoliu siejami asmenys, o viename iš butų rastas ir neutralizuotas sprogstamasis užtaisas, pranešė vienas vietos valdžios pareigūnas.

Šiandien akivaizdu, kad A.Džalalovas turėjo bendrininkų. Bute, kuriame jis gyveno, sprogstamajam užtaisui reikalingų sudedamųjų dalių nebuvo, tačiau jame rasta sprogstamųjų medžiagų pėdsakų ir kelių žmonių pirštų atspaudų“, – sakė su tyrimo medžiaga susipažinęs šaltinis.

„Informaciją apie galimus A. Džalilovo bendrininkus tikrina ne tik Rusijos teisėsaugininkai, bet ir jų kolegos Kirgizijoje ir kitose Vidurinės Azijos šalyse“, – pridūrė jis.