Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos pateikė rezoliucijos projektą, kuriame raginama kruopščiai ištirti ataką prieš sukilėlių kontroliuojamą miestą Idlibo provincijoje, bet Rusija tvirtina, kad pateiktas tekstas esąs „kategoriškai nepriimtinas“.

„Mes kalbame apie karo nusikaltimus ten, apie didelio masto karo nusikaltimus, karo nusikaltimus cheminiais ginklais“, – sakė prieš posėdį Prancūzijos ambasadorius Francois Delattre'as.

Tuo metu Nojone esantis Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as paragino Sirijos prezidento Basharo al-Assado vyriausybei taikyti sankcijas.

Jis pareikalavo, kad Saugui Taryba „nurodytų atlikti šios atakos tyrimą ir jį atlikus Sirijos režimui turi būti skelbiamos sankcijos“.

JT rezoliucijoje siūloma, kad Cheminių ginklų uždraudimo organizacija (OPCW) atliktų išsamų tyrimą, kaip antradienio ryto įvyko ataka prieš Chan Šeichūno miestą.

Antradienį per ataką sukilėlių kontroliuojamame Chan Šeichūne žuvo mažiausiai 72 civiliai, tarp kurių buvo 20 vaikų; dešimtys gyvųjų žiopčiojo, raitėsi konvulsijose, iš burnos virto putos, sakė medikai.

Vakarai pagrindinę kaltę dėl šio išpuolio skiria B.al Asado vyriausybei, bet ši neigia naudojusi cheminį ginklą.

Rusija trečiadienį pareiškė toliau teikianti savo paramą prezidento Basharo al-Assado pajėgoms Sirijoje ir atmetė Damaskui reikštus kaltinimus dėl spėjamos cheminės atakos.

„Rusija ir jos ginkluotosios pajėgos toliau tęsia operaciją, remdama antiteroristinę Sirijos ginkluotųjų pajėgų operaciją šaliai išlaisvinti“, – sakė žurnalistams Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Anksčiau Rusijos Gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas sakė, kad Sirijos vyriausybės pajėgų aviacija Chan Šeichūno rajone smogė į teroristų šaudmenų sandėlį ir karo technikos sankaupą.

„To sandėlio teritorijoje buvo nuodingomis medžiagomis užtaisomų sprogmenų gamybos cechas, – nurodė jis. – Iš to stambaus arsenalo šaudmenis su cheminiu ginklu smogikai gabendavo į Irako teritoriją. Kad teroristai juos panaudodavo, tarptautinės organizacijos ir oficialioji šios šalies valdžia įrodė ne kartą“, – pažymėjo I.Konašenkovas.

Rusija trečiadienį pareiškė, kad JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos pateiktas JT rezoliucijos projektas dėl įtariamos cheminės atakos Sirijoje yra „nepriimtinas“ ir kad jos sąjungininkas Damaskas dėl šios atakos nėra kaltas.

„Pateiktas tekstas kategoriškai nepriimtinas“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pateiktą projektą pavadindama „antisirišku“ ir tvirtindama, kad juo „užbėgama už akių tyrimo rezultatams ir iš anksto nurodomi kaltieji“.