Iš pradžių pranešta apie du sprogimus, bet vėliau nustatyta, kad buvo vienas sprogimas.

Pateiktais duomenimis, vienas sprogmuo buvo detonuotas traukinyje, kai jis važiavo iš stoties „Sennaja Ploščad" į stotį „Technologičeskij institut" miesto centre. Prokuratūra pradėjo tyrimą.

Žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius, remiantis skirtingais, šaltiniais skiriasi, tačiau šiuo metu pranešama apie mažiausiai 10 žmonių žūtį, dar dešimtys yra sužeisti.

Visi požymiai rodo, kad tai buvo teroro aktas, sakė Rusijos Federacijos Tarybos deputatas Viktoras Ozerovas. Spėjama, kad sprogmens sprogstamoji galia buvo 200-300 gramų dinamito. Sprogmenį sudarė metalo dalys.

Pirmaisiais duomenimis, nusikaltimą įvykdė ne mirtininkas. Po sprogimo 5 mln. gyventojų turinčiame mieste buvo evakuotos visos metro stotys.

Vaizdo kameros užfiksavo galimą įtariamąjį, paviešinta jo nuotrauka.

„Sprogimas įvyko tarp stočių „Sennaja ploščad“ ir „Technologijos institutas“ trečiajame vagone, kai traukinys jau buvo išvažiavęs iš stoties“, – sakė informuotas šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“. Pasak jo, žinia apie antrą sprogimą nepasitvirtino.

Ką žinome iki šiol?


- Sankt Peterburgo metro atkarpoje tarp stočių „Sennaja Ploščiad“ ir „Technologičeskij institut“ nugriaudėjo sprogimas. Incidentas įvyko pačiame miesto centre.


- Remiantis nepatvirtintais duomenimis, žuvo beveik 10 žmonių, nukentėjo daugiau nei 50 žmonių.


- Sprogstamasis užtaisas „buvo paslėptas“ viename iš metro traukinio vagonų. Ieškoma dviejų įtariamųjų, manoma, kad sprogmuo buvo paslėptas lagamine.


- Patvirtinta, kad tai teroro aktas.

„Visi žuvusieji buvo vieno vagono viduje netoli sprogimo epicentro“, – pažymėjo jis. Kiti vagonai nenukentėjo.

Vietinė žiniasklaida praneša, kad buvo rastas dar vienas sprogmuo, įvykio vietoje dirba išminuotojai.

Portalas „Piter TV“ praneša, kad sprogimo būta stotyje „Sennaja“. Šaltinis „Fontanka“ taip pat praneša apie dūmus minėtoje stotyje.

Pasak „Interfax“, sprogo nenustatytos kilmės užtaisas, kuriame galėjo būti naikinančių „elementų“.

„Meduza“ praneša, kad uždarytos visos Sankt Peterburgo metro stotys.

Nacionalinis antiterorizmo komitetas (NAK) patvirtino sprogimo metropolitene faktą.

„Šiandien apie 14 val. 40 min. traukinio vagone tarp metropoliteno stočių „Technologijos institutas“ ir „Senos aikštė“ sprogo nenustatytas užtaisas. Yra žuvusiųjų ir sužeistųjų“, – sakoma NAK pranešime.

Rusijos prezidentas teigė, kad terorizmo versija taip pat bus analizuojama.

Tarp nukentėjusiųjų Peterburgo metropolitene yra vaikų, sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“ vienas teisėsaugos pareigūnų. Pasak jo, „vaikai leido pavasario atostogas; kiek jų, kol kas nenustatyta“.

Plinta kraupūs liudininkų pasakojimai

„Live new“ kalbėjo viena iš įvykio liudininkių Taja Perova.

„Važiavau tuo traukiniu ir viename vagone mačiau įtartiną tamsaus gymio vyriškį, kuris kažkaip keistai nužiūrinėjo kitus keleivius. Nežinau ar jis ką nors turėjo, galbūt prie kojų, neįsižiūrėjau, jis nuėjo. O vėliau kitame vagone nugriaudėjo sprogimas. Daugiau nieko nemačiau ir bėgau iš ten", - sakė mergina“. .

„Specialiosios tarnybos dirba, jos pateiks savo vertinimą, o miesto ir federalinė valdžia imsis visų priemonių padėti nukentėjusiems bei žuvusiųjų šeimoms. Tai tragiškas atvejis ir dar anksti kalbėti apie priežastis, bet žinoma, visada svarstomos įvairios priežastys, palauksime tyrimo ir bus visi atsakymai“, - susitikime su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka sakė Rusijos lyderis Vladimiras Putinas. Abu jie šiuo metu kaip tik yra Sankt Peterburge.

„Aš nesuprantu, kas atsitiko? Negaliu susisiekti su broliu. Kas darosi? Iš kur tokie žmonės? Žudyti juos, papjauti“, - emocijų nevaldė vienas šalia metro stotelės laukiantis vyras, kuris niekaip negalėjo prisiskambinti savo broliui.

„Man draugė paskambino, ji buvo gretimame vagone, kur įvyko sprogimas, sakė neiti į metro. Bet aš mačiau kruvinus žmonės, jų plaukai buvo apdegę, tiesiog mėsos gabalai buvo atplyšę nuo kojų, stovi šalia į juos žiūri ir darosi labai baisu“, - pasakojo kita įvykio vietoje esanti mergina.

Šalia buriuojasi ir daugiau žmonų, kurie bando susisiekti savo artimaisiais.

Prezidentui Vladimirui Putinui apie šį įvykį pranešta.

„Prezidentas dirba Strelnioje (kur jis susitinka su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka)“, – sakė prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pirminiais duomenimis uždarytos metro stotys „Technologijos institutas“ ir „Senos aikštė“, evakuojami keleiviai.

Liudininkai deda nuotraukas iš įvykio vietos į socialinius tinklus.

Dėl įvykių Sankt Peterburge skelbiamas keturių dienų gedulas.