Naujienų agentūros AFP gautame derybų gairių juodraštyje raginama laikytis atskirtų „fazių principo“, suteikiant prioritetą tvarkingoms „skyryboms“, kad būtų sumažinta sumaištis, galinti kilti 2019-ųjų kovą, kai Britanija galutinai pasitrauks iš ES.

„Europos Taryba atidžiai stebės pažangą ir nustatys, kada bus pasiekta pakankama pažanga, kad būtų galima pereiti į kitą derybų dėl ateities santykių fazę“, – sakoma juodraštyje.

Gairių juodraštis pasirodė praėjus dviem dienoms po Th. May oficialaus pranešimo apie Britanijos ketinimą pasitraukti iš Bendrijos per dvejus metus. Dabar D. Tusko strategija bus išsiuntinėtas 27 ES šalių lyderiams prieš balandžio 29 dieną vyksiantį specialų viršūnių susitikimą. Jame Bendrijos lyderiai turėtų galutinai suderinti derybų gaires, kad šį procesą būtų galima pradėtį gegužę.

ES tvirtina, kad negalima pasirašyti sutarties dėl ateities prekybos santykių, kol Britanija neišstos iš Bendrijos 2019 metais, tačiau derybos dėl naujų ryšių „sistemos“ gali prasidėti iškart po to, kai bus susitarta dėl skyrybų sąlygų.

ES nurodė, kad „derybose taip pat gali būti siekiama pereinamojo laikotarpio sutartis, kuriomis yra suinteresuota ES, pripažinti tinkamu pagrindu nutiesti tiltus į numatomą ateities santykių sistemą“.

Tačiau ta tvarka galiotų ribotą laiką, kaip numato ES taisyklės, taikant „galiojančius reglamentinius, biudžeto, priežiūros ir vykdymo instrumentus bei struktūras“.

ES pabrėžė, kad visomis išgalėmis stengsis pasiekti „konstruktyvų“ susitarimą dėl „Brexit“, tačiau taip pat bus pasiruošusi susitaikyti su galima nesėkme.

Bendrija „pasiruoš, kad suvaldyti padėtį, jei derybos nepavyktų“, sakoma gairėse.

ES paliekanti D. Britanija turės išpildyti visus finansinius įsipareigojimus

Didžioji Britanija turės išpildyti visus su jos naryste Europos Sąjungoje finansinius įsipareigojimus prieš galutinai pasitraukdama iš Bendrijos, penktadienį perspėjo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

ES „pasirūpins, kad Jungtinė Karalystė išpildytų visus finansinius įsipareigojimus ir (apmokėtų visas) skolas, kurias JK prisiėmė būdama šalis narė“, – D.Tuskas sakė per spaudos konferenciją Maltoje, kur pristatė savo parengtas preliminarias „Brexit“ derybų gaires.

„Tai būtų sąžininga visiems žmonėms, bendruomenėms, ūkininkams, mokslininkams ir kitiems, kuriems mes, visos 28 (ES narės), pažadėjome pinigų ir esame jiems skolingi“, – pabrėžė D. Tuskas.

Įspėjimas JK: ES veiks išvien

Precedento neturintis Jungtinės Karalystės (JK) sprendimas išstoti iš Europos Sąjungos (ES) kelia reikšmingą susirūpinimą dėl potencialios griūties ne tik JK, bet kitose šalyse narėse“, - teigiama Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko Donaldo Tusko atskleistame gairių projekte.

Šiame dokumente teigiama, kad ES prioritetą teiks tinkamai organizuotam išstojimui ir laikysis laipsniško požiūrio, visų pirma dedant pastangas tam, kad būtų nustatytos sąlygos panaikinti JK teises ir įsipareigojimus, susijusius su naryste, ir suteikti kiek įmanoma daugiau aiškumo ir teisinio saugumo gyventojams bei verslo subjektams.

Tik tada, kai bus pasiektas pakankamas progresas šiame etape, prasidės derybos dėl ateities santykių apibrėžimo. JK aiškiai įspėjama nesiimti mėginimų gauti pranašumų taikant „skaldyk ir valdyk“ taktiką ir mėginant susitarti su pavienėmis valstybėmis. Gairėse teigiama, kad ES veiks išvien. „Siekiant nemenkinti ES pozicijų derybų tarp pavienių šalių narių ir JK su išstojimu susijusiais klausimais nebus“, – teigiama parengtame dokumente.

Dar šiose gairėse žadama, kad ES laikysis konstruktyvios pozicijos derybose ir tikisi, kad ateityje JK taps artima jos partnere. Vis tik labiausiai pabrėžiamas bendrasis ES tikslas apsaugoti šalių narių, gyventojų ir verslo subjektų interesus. „Man tai – pirmos ir, tikiuosi, paskutinės skyrybos“, - žurnalistams sakė D. Tuskas.

ES pasiruoš galimai „Brexit“ derybų nesėkmei

Europos Sąjunga darys viską, ką gali, kad pasiektų „konstruktyvų“ susitarimą dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Bendrijos, bet taip pat turi pasiruošti scenarijui, kad susitarti nepavyks, sakoma penktadienį paviešintame ES derybų plane.

Europos Sąjunga „uoliai dirbs, kad pasiektų šį sprendinį, bet taip pat pasiruoš, kad galėtų suvaldyti padėtį, jeigu derybos žlugtų“, sakoma naujienų agentūros AFP gautame gairių juodraštyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)