Opozicijos protestų organizatoriai pasakoja, kad minios žmonių susirinko apytikriai 100 Rusijos miestų ir miestelių, nepaisant to, kad Kremlius paskelbė protestus nesankcionuotais ir neteisėtais, o Rusijos vadovybė paragino žmones laikytis nuo jų atokiau.

Prieš ką žmonės protestavo?

Išoriškai atrodo, kad protestai yra reakcija į A. Navalno ir jo Antikorupcijos fondo ilgai vykdytą tyrimą, kuris buvo paskelbtas vaizdo įrašų svetainėje „YouTube“. 50 min. trunkančioje vaizdo medžiagoje pranešama, kad Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas sukūrė „korupcijos imperiją“ su prabangiu nekilnojamuoju turtu, jachtomis ir vynuogynais. Vaizdo medžiaga buvo paskelbta kovo 2 d. ir nuo to laiko buvo peržiūrėta daugiau nei 13 mln. kartų.

Aleksejus Navalnas

D. Medvedevo atstovė Natalija Timakova pasakė valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“: „Nėra prasmės komentuoti propagandinius nuteisto opozicijos lyderio, kuris jau paskelbė vykdantis savotišką rinkimų kampaniją ir kovojantis prieš valdžią, protrūkius.“

Ką reiškia guminės antys?

CNN pastebėjo, kad labai mažai protestuotojų nešėsi plakatus ir transparantus, nes bijojo, kad pareigūnai juos iškart apsups ir suims, tačiau keli jų nešėsi iškėlę gumines antis – tai reakcija į pranešimą, kad vienoje iš savo prabangių rezidencijų D. Medvedevas turi absoliučiai viską – net namelį antims.

Kiti protestuotojai ant medžių užmetė senus sportbačius, simbolizuojančius A. Navalno antikorupciniame tyrime išaiškintą akivaizdų D. Medvedevo prašmatnių daiktų pomėgį. Rusijos premjeras dažnai užfiksuojamas viešuose renginiuose avintis prabangius sportbačius.

Protestuotojai taip pat išsidažė veidus žaliais dažais išreikšdami pagarbą A. Navalnui, kuris praeitą savaitę buvo apipiltas žaliu skysčiu. Prieš protestų sekmadienį A. Navalnas keliavo po Rusiją, skatindamas paramą opozicijai, bet, pranešama, V. Putino palaikytojai grasino jam bombomis ir akcijos sužlugdymu. Antys Rusijoje tapo antikorupcijos simboliu po to, kai buvo pranešta apie vieno iš D. Medvedevo vilų teritorijoje įrengtą milžinišką ančių namą.

Vaizdo medžiaga sukėlė Rusijoje pasipiktinimą korumpuotu politiniu elitu, gyvenančiu prabangoje, kai paprasti žmonės patiria finansinius sunkumus dėl didžiulės ekonominės stagnacijos.

„Transparency International“ 2016 m. paskelbė korupcijos suvokimo indeksą, ir Rusija atsidūrė 131-oje pozicijoje 174 šalių sąraše, surinkusi 29 balus iš 100. Šalies korupcijos suvokimo indeksas apskaičiuojamas įvertinus jos padėtį pagal 100 balų sistemą, kai nulis balų reiškia, kad šalies viešasis sektorius yra „labai korumpuotas“, o 100 balų – visiškai skaidrus.

Kiek žmonių išėjo į gatves?

Neabejotinai daug daugiau nei buvo tikėtasi: manoma, kad sekmadienį susirinkusių žmonių skaičius buvo didžiausias nuo 2011 m., kai vyko antivyriausybiniai protestai.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad nesankcionuotos demonstracijos buvo užfiksuotos daugybėje Rusijos miestų, įskaitant Sankt Peterburgą ir Vladivostoką. Bet didžiausios minios susirinko Maskvoje: valstybinė naujienų agentūra „TASS“ pranešė, kad į gatves išėjo 8 tūkstančiai žmonių.

Tačiau dar neprasidėjus sekmadienio protestams, CNN užfiksavo daug policijos pareigūnų – tarp jų ir riaušių policininkus bei pareigūnus, persirengusius paprastais drabužiais – kurie būriavosi netoli miesto centro esančioje geležinkelio stotyje ir suiminėjo atvykstančius opozicijos rėmėjus.

Oficialiai Rusija skelbia, kad suimta 500 protestuotojų, bet žmogaus teisių organizacijos teigia, kad vien Maskvoje buvo sulaikyta nuo 700 iki 1000 žmonių. Sekmadienį CNN užfiksavo, kaip policininkai stūmė protestuotojus, bet per didelio jėgos panaudojimo nepastebėta.

Kaip reagavo Kremlius?

Iš pradžių Kremlius tylėjo. Atrodė, kad valstybinė žiniasklaida ignoravo sekmadienį vykusius protestus. Pirmadienį žurnalistų paklaustas apie tai, kodėl televizija nepranešė apie protestus, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paneigė transliacijų suvaržymą.

„Mes necenzūruojame televizijos kanalų. Televizijos rodo tai, kas joms atrodo svarbu... Dabar tiek būdų gauti informaciją, kad būtų neteisingas sakyti, jog informacijos sklaida buvo ribojama“, – pareiškė D. Peskovas.

Tačiau D. Peskovas pasmerkė „nelegalias“ eitynes, nurodęs, kad protestų koordinatoriams buvo pasiūlytos dvi alternatyvios vietos demonstracijoms, bet jos abi buvo atmestos. Opozicinių protestų organizatoriai pareiškė, kad nurodytos vietos net ne Maskvoje.

Ketvirtadienį Maskvos policijos departamentas paskelbė pranešimą, raginantį žmones nedalyvauti protestuose, kuriuos pavadino nelegaliais, ir įspėjo, kad gresia didelė provokacijų, skirtų pažeisti viešąją tvarką, rizika.

Ką Kremlius sako apie jaunus žmones?

D. Peskovas taip pat pareiškė, kad demonstracijose dalyvavo daug jaunų žmonių, kuriems už dalyvavimą buvo sumokėta.

Jis pasakė: „Mes negalime gerbti žmonių, kurie sąmoningai klaidina nepilnamečius, prašydami jų už atlygį dalyvauti neteisėtame renginyje.“

Ar protestai paveiks rinkimų rezultatus?

Mažai tikėtina. A. Navalnas paskelbė ketinantis dalyvauti 2018 m. prezidento rinkimuose, bet Rusijos įstatymai draudžia nuteistiems nusikaltėliams balotiruotis į valstybines pareigas.

Pirmadienį A. Navalnas buvo suimtas 15-ai parų už masinių sekmadienio protestų organizavimą.
Praėjusį mėnesį per kartotinį 2013 metų bylos dėl turto grobstymo nagrinėjimą A. Navalnas buvo pripažintas kaltu. Jam skirta lygtinė bausmė, bet jis pateikė apeliaciją.

Protestai Rusijoje

Valstybinė Rusijos naujienų agentūra „Tass“ pranešė, kad po pirmadienį paskelbtų kaltinimų lygtinė bausmė bus pakeista realiu laisvės atėmimu.

Rusijos opozicija daug metų sunkiai kovoja. Didelė šalies nepriklausomos žiniasklaidos dalis buvo uždaryta arba nacionalizuota, tad tiems, kas nepritaria Kremliui, sunku rasti platformą, kurioje galėtų palaikyti ryšį su balsuotojais.

Opozicijos atstovai, tokie kaip pats A. Navalnas ir verslo magnatas Michailas Chodorkovskis, taip pat patyrė persekiojimą ir įkalinimą. Kai kurie didžiausi Kremliaus kritikai netgi buvo nužudyti, tarp jų – Borisas Nemcovas, kuris buvo nušautas 2015 metais Maskvoje.

Ketvirtadienį Ukrainos sostinėje Kijeve, šalia prabangaus viešbučio buvo nušautas buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas ir iškalbingas Rusijos vadovybės kritikas Denisas Voronenkovas. V. Putino kritiko Vladimiro Kara-Murzos advokatas mano, kad jo klientas buvo apnuodytas.

Ką tai reiškia V. Putinui?

Mažai ką. Protestai surengti neva prieš korupciją ir mažai tikėtina, kad jie gali kelti kokią nors grėsmę V. Putinui, kurio reitingai šalyje siekia 80 proc.

Protestai parodo, kad opozicija pasiryžusi išeiti į gatves nepaisant to, ar valdžia jai leis tai padaryti, ar ne.

Vis dėlto demonstracijos vargu ar patinka V. Putinui, ypač turint omenyje tai, kad jos surengtos praėjus vos dviem savaitėms po 100-ųjų revoliucijos, kai buvo nuverstas paskutinis Rusijos caras, metinių.