Škotijos parlamentas 69 balsais UŽ ir 59 balsais PRIEŠ palaikė Škotijos premjerės Nicolos Sturgeon iniciatyvą paprašyti britų vyriausybės surengti plebiscitą.

N.Sturgeon teigia, kad škotams turėtų būti sudaryta galimybė balsuoti dėl nepriklausomybės prieš Jungtinei Karalystei paliekant Europos Sąjungą. Inicijuoti „Brexit“ derybas britų premjerė Theresa May žada trečiadienį, jos turėtų baigtis per dvejus metus.

„Škotijos ateitis turi būti Škotijos rankose“, – sakė N.Sturgeon škotų parlamentarams Edinburge.

Škotijos įstatymų leidėjai dėl naujo referendumo turėjo balsuoti dar praėjusį trečiadienį. Numatytas balsavimas buvo atidėtas dėl tą pačią dieną šalia Britanijos parlamento Londone surengto teroro išpuolio, per kurį žuvo keturi žmonės ir dar dešimtys buvo sužeisti.

Tačiau ši ataka nesustabdė „Brexit“ proceso – Th.May pažadėjo laikytis savo plano trečiadienį inicijuoti ES Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį ir tokiu būdu pradėti oficialias išstojimo iš Bendrijos derybas, truksiančias dvejus metus.

Pernai birželį Britanijoje įvykęs referendumas, kuriame rinkėjai nubalsavo už pasitraukimą iš ES, paskatino N.Sturgeon pradėti kampaniją už naują plebiscitą dėl nepriklausomybės.

Valdančiosios Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderė tvirtina, kad regionas prieš savo valią verčiamas palikti Bendriją.

Tiek Škotija, tiek Šiaurės Airija birželį vykusiame plebiscite pasisakė už tai, kad narystė Europos Sąjungoje išliktų. Tuo tarpu Anglijos ir Velso rinkėjai pasisakė už „Brexit“ – pasitraukimą iš ES.

Pirmadienį Škotijoje N.Sturgeon susitiko su Th.May. Britanijos premjerė susitikime pakartojo, jog „dabar netinkamas metas referendumui“. Pasak jos, keturi Jungtinės Karalystės kraštai visi kartu yra „nesustabdoma jėga“.

SNP lyderė yra sakiusi, jog referendumas dėl nepriklausomybės turėtų įvykti 2018 metų rudenį arba vėliausiai iki 2019 metų pavasario, dar prieš Britanijos pasitraukimą iš ES.