M.Zemanas – buvęs komunistas, žinomas dėl antimusulmoniškų, prorusiškų ir prokiniškų pažiūrų – anksčiau šį mėnesį paskelbė sieksiantis perrinkimo antrai penkerių metų kadencijai per 2018-aisiais vyksiančius rinkimus.

„Maždaug prieš metus kažkas instaliavo vaikų pornografijos į mano kompiuterį“,– pareiškė M.Zemanas interviu komerciniai radijo stočiai „Frekvence“, kurio nuorašas skelbiamas prezidento svetainėje.

„Pažiūrėjau jos gal kokių 10 sekundžių, kol suvokiau kas vyksta“, – sakė 72 metų kairiosios stovyklos veteranas, pirmas tiesioginiuose rinkimuose išrinktas Čekijos valstybės vadovas.

Iš pradžių jis norėjo iškelti bylą, tačiau persigalvojo, pasikonsultavęs su informacinių technologijų specialistais.

Pasaulio politikai vis dažniau tampa programišių išpuolių aukomis.

JAV žvalgyba sausį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad jis nurodęs vykdyti kompiuterinių įsilaužimų ir manipuliavimo žiniasklaida kampaniją, siekiant pakenkti Hillary Clinton prezidento rinkimų kampanijai ir padidinti Donaldo Trumpo galimybes laimėti šiuos rinkimus.

Praėjusį spalį Prahoje čekų policija, bendradarbiaudama su JAV Federaliniu tyrimų biuru (FTB), sulaikė vieną rusų programišių ir apkaltino jį rengus kibernetines atakas prieš Jungtines Valstijas.

Šis programišius laukia ekstradicijos į Jungtines Valstijas arba Rusiją, nes abi šalys yra pateikusios prašymus Prahai dėl jo perdavimo.