Pirmadienį paryčiais, kai buvo suskaičiuota apie 17 proc. balsalapių, Bulgarijos centrinė rinkimų komisija paskelbė, kad B. Borisovo centro dešinioji partija GERB (Piliečiai už europinę Bulgarijos plėtrą) gavo 33,18 proc. balsų.

Stambaus stoto B. Borisovas, buvęs ugniagesys ir apsaugininkas, atrėmė Socialistų partijos (BSP), laikomos Maskvai artimesne jėga, iššūkį. Preliminarūs rezultatai rodo, kad už socialistus balsavo 27,4 proc. rinkėjų.

Socialistų atstovas sakė, kad kol kas per anksti pripažinti pralaimėjimą, bet BSP lyderė Kornelija Ninova jau pasveikino GERB su pergale.

„Tikiuosi, kad galėsime greitai suformuoti vyriausybę, reaguojančią į žmonių norius ir sunkią tarptautinę padėtį“, – 57 metų B. Borisovas sakė sekmadienio vakarą, kai balsavusių rinkėjų apklausos parodė, jog jo partija laimi.

Vis dėlto išlieka klausimas, ar jam pavyks suburti administraciją, kuri išliktų stabili ir veikli, nes ankstesni du B. Borisovo mėginimai nebuvo itin sėkmingi.

57-erių B. Borisovas, buvęs paskutinio komunistų lyderio Bulgarijoje asmens sargybinis, partijos GERB steigėjas, seniai dominuoja šalies politikoje, buvo premjeras 2009-2013 ir 2014–2017 metais.

Tačiau jis abu kartus atsistatydino nebaigęs kadencijos: 2013-aisiais – kilus masiniams protestais, o pernai lapkritį – kai prezidento rinkimus laimėjo buvęs oro pajėgų vadas Rumenas Radevas, palaikomas BSP.

Tarp jo vadovavimo laikotarpių socialistai valdžioje išbuvo vos metus.

B. Borisovo mėginimai vykdyti reformas neturtingiausioje Europos Sąjungos šalyje, ypač įgyvendinti Briuselio reikalavimus kovoti su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu, per abi jo kadencijas neįgijo pagreičio.

Prekyba balsais

Balsavimą lydėjo rinkėjų papirkinėjimo šešėlis . Pranešta, kad prokurorai pradėjo daugybę tyrimų dėl sukčiavimo per rinkimus, o televizijos kanalai informavo, kad balsai buvo perkami vos po 15 eurų.

Taip pat buvo pastebima rinkėjų apatija ir didžiulis nusivylimas pagrindinėmis partijomis.

„Didžiosios partijos visiškai atitrūkusios nuo realybės, nuo to, kas vyksta Bulgarijoje, ir tai visiškai neatsakinga“, – sakė IT sektoriuje dirbantis 35 metų Aleksandras Naidenovas.

Rinkimų kampanijos metu B. Borisovas atmetė galimybę suvienyti jėgas su centristinės pakraipos Judėjimu už teises ir laisves (MDL), atstovaujančiu Bulgarijos turkų mažumai. Ši politinė jėga surinko apie 9,5 proc. balsų ir liks trečia arba ketvirta.

Tarp potencialių B. Borisovo partnerių yra nacionalistinė koalicija „Jungtiniai patriotai“ (OP), surinkusi apie 9,5 proc. balsų, ir Veselinas Mareški – charizmatiškas verslininkas, kuriam patinka būti vadinamu Bulgarijos Donaldu Trumpu.

Tačiau kol kas neaišku, ar V. Mareški partijai „Valia“ pavyko įveikti 4 proc. patekimo į parlamentą slenkstį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)