Britanijos premjerė Theresa May, nusprendusi nedalyvauti Bendrijos viršūnių susitikime Romoje ES įkūrimo 60-ųjų metinių proga, trečiadienį planuoja oficialiai informuoti Briuselį apie sprendimą pasitraukti iš bloko. Šis žingsnis žymės iki dvejų metų truksiančio derybų proceso pradžią.

„Kai kurie dalykai neparduodami“, – žurnalistams sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Pasak jos, Britanijai nebus suteikta jokių nuolaidų, galinčių varžyti laisvą prekių, žmonių, paslaugų ir kapitalo judėjimą Europos bendrojoje rinkoje.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as savo ruožtu sakė, jog turi būti visokeriopai stengiamasi užtikrinti, kad šios „skyrybos“ būtų taikios, bet irgi perspėjo, kad nemalonių aspektų nepavyks išvengti.

„Tai Th. May pasirinko čia nebūti, ir Britanija pati pasirinko eiti kitu keliu, bet turime išlaikyti gerus santykius. Prancūzija labai susijusi su Jungtine Karalyste“, – pabrėžė jis.

Kita vertus, F. Hollande'as pakartojo, jog neturėtų būti sudaromas vaizdas, kad iš Europos Sąjungos pasitraukiančiai šaliai šis žingsnis bus naudingas.

„Pasirūpinsime, kad „Brexit“ nevyktų Europos sąskaita – kad Britanija liktų Sąjungos partnerė, bet būtinai sumokėtų už pasekmes“, – sakė Prancūzijos vadovas.

ES pareigūnai kėlė prielaidą, kad derybų pradžios tonas būtų taikesnis, jeigu Th. May būtų pasirinkusi atvykti į Romoje šeštadienį vykstančias ceremonijas, kurios yra daugiausia atminimo renginiai.

„Apmaudu, kad ji ne čia“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas aukšto rango Europos pareigūnas.

ES pareigūnai tikisi, kad Britanijos nuolatinis atstovas Briuselyje Timas Barrow trečiadienį asmeniškai įteiks Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui laišką, informuojantį apie Jungtinės Karalystės sprendimą trauktis iš Bendrijos.

Planuojama, kad penktadienį kitų 27 ES narių ambasadoriai Briuselyje suderins preliminarias gaires dėl derybinių pozicijų.

Tą pačią dieną Maltoje, šiuo metu pirmininkaujančioje ES, tikriausiai bus surengta spaudos konferencija, kur parengtas gaires pristatys Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ir Maltos premjeras Josephas Muscatas.

Kaip ironiškai pastebėjo vienas ES diplomatas, Malta tą dieną minės savo nepriklausomybę – „tai yra, kai Britanijos tankai ir kariai paliko salą“.