Turkijos ir Europos diplomatinis konfliktas įsiplieskė, kai keliems šalies ministrams buvo uždrausta dalyvauti mitinguose ir agituoti užsienyje gyvenančias turkų bendruomenes kito mėnesio referendume balsuoti už prezidento Recepo Tayyipo Erdogano galių išplėtimą.

Ankara pareiškė, kad toks elgesys primena nacių Vokietiją. Trečiadienį R.T.Erdoganas perspėjo europiečius, kad nepakeitus savo elgesio, jiems gali tapti nesaugu pasaulio gatvėse.

M.Cavusoglu Šveicarijoje susitiks su šalies diplomatijos vadovu Didier Burkhalteriu, sakoma Turkijos Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Be dvišalių santykių ministras ir D.Burkhalteris dar planuoja aptarti dabartines regionines ir tarptautines problemas“, – nurodė ministerija.

Vėliau Turkijos diplomatijos vadovas susitiks su Šveicarijos turkų bendruomenės nariais Turkijos ambasadoje Berne, pridūrė ministerija.

Šveicarijos vyriausybė atmetė Ciuricho valdžios prašymą atšaukti anksčiau šį mėnesį planuotą turkų diplomatijos vadovo vizitą. Kantono saugumo pajėgų atstovas tąkart įspėjo, kad mitingą, kuriame jis turėjo dalyvauti, galėjo sukrėsti „aršios demonstracijos“.

Visgi organizatoriai patys atšaukė šį renginį, nes užsakyto viešbučio administracija nesutiko jo priimti.

Šveicarijos policija kovo 10-ąją šiauriniame Argau kantone taip pat neleido rengti mitingo, per kurį norėta agituoti balsuoti minėtame referendume.

Balandžio 16-ąją turkai spręs, ar pritarti Konstitucijos pataisoms, pagal kurias būtų panaikinta premjero pareigybė, o R.T.Erdogano kadencija prezidento poste galėtų tęstis iki 2029-ųjų.

Nors vyriausybė tvirtina, jog tokių pokyčių reikia, kad būtų užtikrintas stabilumas, kritikai sako, jog jie įteisins Turkijoje vienvaldystę.