Pasak liudininkų, oro uostas buvo evakuotas po šaudymo apie 8 val. 30 min. vietos (9 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

„Vyras atėmė ginklą iš kario, po to pasislėpė vienoje oro uosto parduotuvėje, bet galiausiai buvo nušautas saugumo pareigų“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas VRM atstovas Pierre'as-Henry Brandet.

Vidaus reikalų ministras Bruno Le Roux nuvyks į oro uostą, esantį Paryžiaus pietiniame pakraštyje, pridūrė atstovas.

P.-H. Brandet sakė, vyksta išminavimo operacija, siekiant nustatyti, ar šis vyras turėjo sprogmenų. Pasak atstovo, vien tik iš pietinio terminalo evakuota beveik 3 tūkst. žmonių.

Vėliau buvo paskelbta, kad jokių sprogmenų oro uoste nebuvo rasta.

Prancūzijos civilinės aviacijos tarnyba pranešė, kad skrydžiai į Orli yra „visiškai sustabdyti“.

Šis incidentas įvyko artėjant pirmajam Prancūzijos prezidento rinkimų turui. Saugumas yra vienas iš pagrindinių rinkėjus dominančių klausimų.

Evakuotas terminalas

Išpuolis Paryžiaus Orly oro uoste

„Laukėme užsiregistruoti skrydžiui į Tel Avivą ir netoliese išgirdome tris ar keturis šūvius“, – pasakojo įvykio liudininkas Franckas Lecamas.

„Visas oro uostas buvo evakuotas“, – pridūrė 54 metų vyras. Jo pasakojimas patvirtino vieno oro uosto darbuotojo anksčiau pateiktą informaciją.

„Dabar visi esame prie oro uosto, maždaug už 200 metrų nuo įėjimo“, – sakė F.Lecamas.

„Visomis kryptimis siuva policininkai, greitosios pagalbos darbuotojai ir kariai. Vienas saugumo pareigūnas sakė mums, kad tai įvyko prie 37–38 vartų, kur turėjo įvykti oro bendrovės „Turkish Airlines“ skrydžiai“, – pridūrė jis.

Paryžiaus oro uostų valdyba savo interneto tinklapyje paskelbė raginimą keleiviams nevykti į Orli.

Ryšys su ankstesniu išpuoliu

Teisėsauga nurodė, kad oro uoste nukautas vyras gali būti susijęs su tą pačią dieną įvykusiu incidentu, kai į šiaurę nuo Prancūzijos sostinės buvo pašauta policininkė.

Ankstesnis incidentas įvyko apie 6 val. 55 min. (7 val. 55 min.) šiauriniame Paryžiaus priemiestyje Stene, priešingoje miesto pusėje negu Orli oro uostas.

Lengvuoju automobiliu važiavęs vyras pradėjo šaudyti į pareigūnus, dalyvavusius įprastame eismo saugumo reide, ir vieną iš jų lengvai sužeidė į galvą, nurodė policija.

Vienas nacionalinės policijos atstovas sakė, kad oro uoste buvo užpultas karys, priklausantis specialiųjų pajėgų daliniui „Sentinel“, kurio nariai saugo svarbius šalies objektus po virtinės pražūtingų islamo ekstremistų atakų, įvykdytų šalyje per pastaruosius dvejus metus. Dėl šių išpuolių Prancūzijoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, kuri tebegalioja.

Šis dalinys turi apie 7 tūkst. karių, maždaug pusė iš jų yra dislokuoti Paryžiaus regione. Karių užduotis yra saugoti religines vietas, kurios gali tapti teroristų atakų taikiniais, bei oro uostus, geležinkelio stotis ir turistų lankomas vietas.

Pigių skrydžių oro bendrovė „easyJet“ pranešė, kad, „kaip ir visi kiti oro vežėjai“, ji mano, kad skrydžiai gali neįvykti ar vėluoti. Pasak bendrovės, šeštadienį į Orli oro uostą ar iš jo turėjo skristi 46 jos lėktuvai.

Ketvirtadienį Tarptautinio valiutos fondo (TVF) biure Paryžiuje sprogo pašto siuntoje paslėptas sprogstamasis užtaisas. Per sprogimą apdegė vienos iš sekretorių rankos ir veidas.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pavadino tai „išpuoliu“, kuris, anot jo, parodė, kad šalis „vis dar yra taikinys“.

„Visa tai leidžia man pateisinti nepaprastąją padėtį“, kuri šalyje galioja nuo 2015-ųjų lapkričio, sakė prezidentas.

Tą pačia dieną vienoje iš mokyklų Graso mieste Pietų Prancūzijoje įvyko šaudymo incidentas, kurio metu buvo sužeisti 10 žmonių.

Paryžiaus oro uoste nušautas vyras buvo žinomas žvalgybai, sako ministras

Paryžiaus Orli oro uoste ginklą iš kario šeštadienį pagrobęs ir galiausiai saugumo pajėgų nukautas vyras buvo žinomas žvalgybos tarnyboms, pranešė Prancūzijos vidaus reikalų ministras.

Manoma, kad šis vyras yra tas pats asmuo, kuris apie 1,5 val. anksčiau šeštadienį per įprastą eismo saugumo reidą pradėjo šaudyti į policininkus Paryžiaus šiauriniame Steno priemiestyje ir lengvai sužeidė vieną pareigūnę, ministras Bruno Le Roux.

Prokurorai dėl šių išpuolių pradėjo antiteroristinį tyrimą.