„Vykdant Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sprendimą, šiandien Nacionalinė gvardija, Nacionalinė policija ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba blokavo visus automobilių ir geležinkelio kelius, vedančius prie sąlyčio linijos, kad būtų užtikrinta kontrolė ir užkirstas kelias neteisėtam prekių gabenimui“, – rašoma trečiadienį Nacionalinės gvardijos spaudos tarnybos išplatintame pranešime.

Jame pažymima, kad kariškiai iškeltus uždavinius vykdo savo tarnybos vietose.

„Stacionariuose ir mobiliuose blokavimo postuose Donecko ir Luhansko srityse dirba daugiau nei 800 tvarkos sergėtojų, tarp jų beveik 200 Nacionalinės gvardijos karių. Parą trunkančio budėjimo metu vidutiniškai dirba daugiau nei 400 tvarkos sergėtojų, iš jų beveik 80 – Nacionalinės gvardijos kariškiai“, – rašoma pranešime.

Anksčiau trečiadienį Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba dėl ukrainietiškų įmonių užgrobimo bei paaštrėjusios situacijos karinio konflikto zonoje nusprendė laikinai blokuoti krovinių pervežimą per sąlyčio liniją. Šis sprendimas netaikomas humanitariniams kroviniams ir žmonėms, keliaujantiems pėsčiomis.

Rusijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį vakare išreiškė susirūpinimą dėl šio žingsnio.

„Raginame Ukrainos vyriausybę neprivesti situacijos iki humanitarinės katastrofos ir galiausiai pradėti besąlygiškai vykdyti savo įsipareigojimus, įskaitant įsipareigojimą atkurti socialinius ir ekonominius ryšius su Donbasu“, – rašoma URM išplatintame komentare.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka savo ruožtu pareiškė, kad Kijevas pasirengę atšaukti draudimą vežti krovinius per sąlyčio liniją, jei separatistų kontroliuojamose Donbaso teritorijose esančios įmonės bus grąžintos jų savininkams ukrainiečiams ir bus laikomasi ugnies nutraukimo režimo.

„Mes sakome: grąžinkite įmones jų savininkams ukrainiečiams nepriklausomai nuo to, ar tai valstybinė nuosavybė, ar ne. Juk užėmė ir valstybinę nuosavybę. Užtikrinkite, kad būtų vykdomi Minsko susitarimų pirmas ir antras punktai – dėl ugnies nutraukimo ir sunkiosios technikos bei artilerijos atitraukimo, ir mes atšauksime krovinių gabenimo per sąlyčio liniją ribojimą“, – sakė P. Porošenka trečiadienį vakare interviu Ukrainos televizijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)