„Fašizmo šmėkla siautėja Europos gatvėse“, – televizijos transliuotoje kalboje pareiškė R.T.Erdoganas. Jis kalbėjo po susirėmimų, kilusių neleidus turkų ministrams Europos šalyse per mitingus agituoti už reformas, kuriomis prezidentui būtų suteikta daugiau įgaliojimų.

„Praeityje taip pat būdavo elgiamasi su žydais“, – pridūrė R.T.Erdoganas, turėdamas omenyje nacių Vokietijos vykdytą Holokaustą.

Europa juda link nuskendimo savo pačios baimėse, – sakė R. T. Erdoganas, kalbėdamas apie pastaraisiais metais matomą kraštutinių dešiniųjų kilimą Europoje. – Turkofobija didėja. Islamofobija didėja. Jie bijo net prisiglaudžiančių migrantų. Jie bijo visko, kas ne iš ten, jie priešiški viskam, kas ne iš ten.“

Po savaitgalį priimto Nyderlandų sprendimo blokuoti Turkijos ministrus Roterdame kilo protestai, vietos policijai vaikant proturkiškus protestuotojus teko pasitelkti arklius ir šunis.

Šie vaizdai, kuriuos paskelbė provyriausybinė Turkijos spauda, išprovokavo piktą reakciją.

Turkija ir Europos Sąjunga išgyvena sunkiausią savo krizę, svarbioms ES narėms Olandijai ir Vokietijai neleidus turkų ministrams rengti mitingų už Turkijos konstitucijos pataisas, kuriomis būtų išplėsti R.T.Erdogano įgaliojimai.

R. T. Erdoganas ne kartą kaltino abi šias šalis, kad jos elgiasi „kaip naciai“. Tokie komentarai pribloškė Hagą ir Berlyną.

Antradienį R. T. Erdoganas dar labiau pakurstė pyktį paminėdamas 1995 metų Srebrenicos žudynes, per kurias Bosnijos serbai išžudė 8 tūkst. Bosnijos musulmonų ir kurioms Jungtinių Tautų taikdariai olandai neužkirto kelio.

Trečiadienį Turkijos prezidentas nuėjo dar toliau: apkaltino Nyderlandus išžudžius daugiau kaip 8 tūkst. Bosnijos musulmonų Srebrenicoje.

„Jie neturi nieko bendra su civilizacija, jie neturi nieko bendra su šiuolaikiniu pasauliu, – vėl užsipuldamas Nyderlandus kalbėjo R. T. Erdoganas. – Tai jie išžudė daugiau kaip 8 tūkst. Bosnijos musulmonų ... per Srebrenicos žudynes.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)