Konstitucinis Teismas konstatavo, kad pernai balandį prezidento paskelbtu įsaku „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“ siekiama užtikrinti, kad būtų vykdoma prievolė mokėti teisėtai nustatytus mokesčius.

Pasak Teismo, mokesčių mokėjimas yra būtinas valstybės reikalavimas, išplaukiantis iš konstitucinės kiekvieno asmens prievolės dalyvauti valstybės išlaidų finansavime, kaip numato Konstitucijos 56 straipsnis.

Teismas taip pat neįžvelgė prezidento dekrete teisinių spragų ir kolizijų.

Šią nuomonę Konstitucinis Teismas pateikė reaguodamas į elektroniniu būdu gautus gyventojų prašymus įvertinti vadinamojo veltėdžių mokesčio konstitucingumą.

Tuo pat metu Teismas pabrėžė, kad „jis neįgaliotas savo iniciatyva ir piliečių kreipimusi pagrindu nagrinėti klausimus dėl norminių teisės aktų konstitucingumo“.

Pernai balandį paskelbtu įsaku „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“ buvo įvestas 20 bazinių atlyginimo dydžių (apie 224 eurų) metinis mokestis Baltarusijos piliečiams, šalyje nuolat gyvenantiems užsienio piliečiams, pilietybės neturintiems asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Nesumokėjus šios sumos numatyta 2–4 bazinių atlyginimo dydžių bauda arba administracinis areštas ir viešieji darbai.

Šiuo metu Baltarusijos bazinis atlyginimo dydis yra 23 Baltarusijos rubliai (apie 11 eurų).

Minėtas mokestis turėjo būti sumokėtas iki 2017 metų vasario 20 dienos.

Praėjusią savaitę A. Lukašenka sušvelnino savo poziciją minėtos priemonės atžvilgiu ir pareiškė nurodęs vyriausybei dar metus nereikalauti šio mokesčio iš gyventojų.

Vis dėlto prezidentas pabrėžė, kad šio mokesčio jis neatšauks.

„Veltėdžių mokestis“ pastarosiomis savaitėmis išprovokavo Minske ir kituose didžiuosiuose Baltarusijos miestuose didelių protestų, neregėtų šalyje nuo 2012 metų prezidento rinkimų.