Ši informacija buvo patvirtinta prieš pat antradienio vakaro šou vedėjai Rachel Maddow iš televizijos MSNBC apžvelgiant dviejų puslapių apimties D.Trumpo 2005 metų mokesčių deklaraciją.

Šį dokumentą gavo Pulitzerio premijos laureatas žurnalistas Davidas Cay Johnstonas. Jis teigė neprašęs tos deklaracijos, bet gavęs ją paštu.

Šie dokumentai tapo itin geidžiami, nes D.Trumpas per savo kampaniją nesutiko paviešinti savo mokesčių deklaracijų, taip sulaužydamas kelių dešimtmečių senumo tradiciją. Jis tvirtino, kad JAV Mokesčių valdyba (IRS) atlieka auditą, o teisininkai patarė jam nieko neatskleisti. Vis dėlto ekspertai ir IRS pareigūnai teigė, kad tokie patikrinimai nedraudžia mokesčių mokėtojams paviešinti savo mokesčių deklaracijų.

Tuo tarpu Baltieji rūmai antradienio vakarą įspėjo, kad tų deklaracijų paviešinimas būtų neteisėtas.

„Žinote, kad desperatiškai vaikotės reitingų, kai esate pasiryžęs pažeisti įstatymą prastumdamas istoriją apie dešimtmečio senumo dviejų puslapių mokesčių deklaraciją“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Federalinių mokesčių deklaracijų paviešinimas be leidimo yra baudžiamasis nusikaltimas, už kurį gresia bauda iki 5 tūkst. dolerių (4 700 eurų) ir iki penkerių metų kalėjimo bausmė. Visgi R.Maddow tvirtina, kad televizija MSNBC naudojosi savo teise skelbti informaciją visuomenės interesams. Ji yra nustatyta Jungtinių Valstijų Konstitucijos pirmojoje pataisoje, draudžiančioje riboti žodžio ir spaudos laisvę.

Remiantis D. C. Johnstono gautais dokumentais, D.Trumpas gavo 153 mln. dolerių pajamų, ir pagal galiojusį 24 proc. tarifą sumokėjo 36,5 mln. dolerių pajamų mokesčių. Šis tarifas yra didesnis nei 10 proc., kuriuos kasmet moka paprasti amerikiečiai, bet žemesnis nei 27,4 proc., kuriuos turi sumokėti mokesčių mokėtojai, per metus vidutiniškai uždirbantys milijoną dolerių, nurodo Kongreso jungtinis mokesčių komitetas.

D.Trumpas ilgai tvirtino, kad Amerikos visuomenei neįdomios jo deklaracijos, ir sakė, kad iš jų nebūtų daug sužinota. Tačiau išsamiose jo mokesčių deklaracijose būtų esminių detalių apie tokius dalykus kaip labdaros veikla, jo pajamų šaltiniai, pritaikyti atskaitymai, kapitalo pajamos ir pritaikytos mokesčių lengvatos.

Dėl šio klausimo itin aktyviai D.Trumpą puolė jo konkurentė rinkimuose Hillary Clinton, įtarianti, kad respublikonas kažką slepia.

Baltieji rūmai nenurodė, ar prezidentas planuoja paviešinti savo mokesčių deklaracijas per savo kadenciją. Daugiau kaip milijonas žmonių pasirašė peticiją, raginančią jį tai padaryti.