Federalinio teismo San Diege kaltinamajame akte sakoma, kad dimisijos kontradmirolas Bruce'as Lovelessas ir kiti karininkai iš rangovo Leonardo Franciso priėmė prostitučių paslaugas, prabangias vakarienes ir keliones mainais į slaptą informaciją, naudingą jo kompanijai „Glenn Defense Marine Asia“, vykdančiai gynybos sektoriaus užsakymus.

Tai naujausias kaltinamasis aktas trejus metus tiriamoje byloje, kurioje jau apkaltinta 20 buvusių ir esamų karinio jūrų laivyno karininkų.

Tai didžiausias JAV karinių jūrų pajėgų korupcijos skandalas per visą istoriją.

Prokurorai sako, kad L. Francisas išmelžė iš karinio jūrų laivyno beveik 35 mln. dolerių (32,9 mln. eurų), daugiausiai nustatydamas per didelę kainą už savo kompanijos paslaugas: maisto, vandens, degalų ir kitų būtiniausių atsargų tiekimą JAV laivams Ramiajame vandenyne.

L. Francisas slaptą informaciją gaudavo papirkinėdamas karinio jūrų laivyno karininkus, kurie padėdavo jam įveikti konkurentus arba nukreipdavo laivus į Ramiojo vandenyno uostus, kur jis galėdavo taikyti dirbtinai išpūstus įkainius ir mokesčius, sakė prokurorai.

Naujame kaltinamajame akte taip pat kaltinamas vienas buvęs jūrų pėstininkų pulkininkas.

Atsakovai antradienį buvo areštuoti Kalifornijoje, Teksase, Pensilvanijoje, Floridoje, Kolorade ir Virdžinijoje.

B. Lovelessas buvo areštuotas savo namuose Koronade netoli San Diego.

Nė su vienu iš atsakovų ar jų advokatų susisiekti ir gauti jų komentarų kol kas nepavyko.

„Tai Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno apiplėšimas ir išdavimas įspūdingais mastais ir įtariama, kad tai vykdė karinio jūrų laivyno aukščiausio rango karininkai“, – sakė federalinio prokuroro pareigas einanti Alana W.Robinson.

Ji pridūrė, kad tai „stulbinamas garsiausių 7-ojo laivyno – didžiausio JAV karinių jūrų pajėgų junginio – lyderių korupcijos laipsnis“ ir kad minimi karininkai „aktyviai veikė drauge kaip komanda, mainydami paslaptis į seksą, tarnaudami godaus užsieniečio gynybos rangovo interesams, o ne savo pačių šalies interesams“.

Tarp šioje byloje apkaltintų asmenų yra dar vienas admirolas, kuris birželio mėnesį buvo nuteistas ir kuris yra laikomas pirmuoju tokio aukšto rango karinių jūrų pajėgų aktyviosios tarnybos karininku, apkaltintu federaliniame teisme.

L. Francisas yra padaręs kaltės pripažinimo pareiškimą dėl sukčiavimo ir laukia nuosprendžio.

20 atsakovų yra esami ar buvę JAV karinio jūrų laivyno karininkai, o penki – minėtos Singapūre įsikūrusios kompanijos vadovai.

13 iš jau yra padarę kaltės pripažinimo pareiškimus.

Prognozuojama, kad bus iškeltos dar kelios bylos.