Pirmadienį, po kelias savaites trukusių diskusijų, Didžiosios Britanijos parlamentas pritarė įstatymui, suteikiančiui Th. May įgaliojimą aktyvuoti ES Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį ir pradėti dvejus metus užtruksiantį skyrybų su Bendrija procesą.

Kreipdamasi į parlamentarus premjerė sakė, kad „artimiausiomis dienomis“ šį įstatymą patvirtins karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ir ji galės pradėti vadinamąjį „Brexit“ procesą.

„Mes laikomės prieš šešis mėnesius mano sudaryto grafiko“, – pareiškė Th. May, kalbėdama apie savo pažadą aktyvuoti 50-ąją sutartį iki kovo pabaigos.

„Aš sugrįšiu į šiuos Rūmus iki šio mėnesio pabaigos pranešti, kai oficialiai aktyvuosiu 50-ąjį straipsnį ir pradėsiu Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos procesą“, – sakė ji.

„Tai bus reikšminga akimirka visai mūsų šaliai“, – pridūrė premjerė.

Parlamentarai iš opozicinės Leiboristų partijos negailėjo pašaipų, kai ministrė pirmininkė informavo susirinkusiuosius apie praėjusios savaitės ES viršūnių susitikimą, ypač jai prisiminus, kaip ji paragino ES lyderius užbaigti kurti Europos bendrąją rinką, iš kurios Britanija ruošiasi trauktis.

Ypač audringos reakcijos susilaukė jos pažadas konsultuotis su visomis Britanijos dalimis dėl „Brexit“, nuskambėjęs dieną po to, kai Škotijos valdantieji nacionalistai paskelbė apie planus rengti dar vieną referendumą dėl nepriklausomybės.

Britų vyriausybė atsakė, kad antro referendumo nereikia, kadangi mažiau nei prieš trejus metus balsavimu škotai nepritarė atsiskyrimui nuo Didžiosios Britanijos, o Th. May antradienį pareiškė, kad „dabar ne laikas žaisti politiką“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)