Sausio pabaigoje pradėta blokada, labiausiai trikdanti akmens anglių transportą, yra vykdoma Ukrainos radikalai ir juos palaikančių opozicijos įstatymų leidėjų.

Jie teigia, kad ši prekyba yra separatistų finansavimo priemonė.

„Per operaciją ... Torecke, Ščebrivkoje ir Kudriumivkoje SBU rado ginkluotų žmonių grupę, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Ukrainos kariškiai. – Jie atsisakė atiduoti savo ginklus, todėl 43 žmonės buvo areštuoti.“

Sulaikytų asmenų skaičių patvirtino ir Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

Aktyvistai patvirtino savo „Facebook“ paskyroje patvirtino žinią apie kolegų areštą ir paskelbė surengsiantys protestą Kijevo centre.

Vėlai pirmadienį Ukrainos sostinės Nepriklausomybės aikštėje (Maidane) susirinko keli šimtai blokados šalininkų, reikalavusių paleisti sulaikytuosius ir nutraukti prekybą su separatistų teritorijomis.

„Policija šiandien išardė blokadą... Jie smarkiai mušė ir suėmė žmones, dalyvavusius prekybos su okupantais blokadoje“, – sakoma aktyvistų pranešime.

„Interfax“ citavo pareigūnus, sakiusius, kad iš aktyvistų buvo paimta „daug ginklų ir butelių su benzinu“.

Vėliau Aukščiausiosios Rados pirmininko pavaduotoja Oksana Syroed savo „Facebook“ žinutėje pranešė, kad visi sulaikytieji jau paleisti.

„Kaip rodo SBU informacija, visus sulaikytuosius jau paleido“, – rašoma antradienį paryčiais paskelbtame pranešime.

Neįprasta, kad šiai blokadai priešinasi tiek separatistai, tiek provakarietiška Kijevo vyriausybė, nes aktyvistų priemonės trikdo pramonę abipus fronto linijos ir gali sukelti energijos stygių.