Rusijos valstybinė televizija „Pirmasis kanalas“ („Pervyj kanal“) sekmadienį vakare paskelbė, kad šaliai Eurovizijoje atstovaus 27 metų Julija Samoilova su linksma balade „Flame is Burning“.

Rusija pranešimą apie savo atstovą atidėjo paskutinei minutei, todėl žiniasklaida spėliojo, kad šalis, baimindamasi antirusiškų protestų, gali išvis nedalyvauti šiemetiniame konkurse.

Šiemetinė Rusijos atstovė kelia politinę įtampą, nes abi kaimynės nuo pat Krymo aneksijos 2014 metų kovą yra įsitraukusios į piktą ginčą.

Eurovizijos konkursas deklaruoja savo politinį neutralumą, tačiau neatrodo, kad politika liks nuošalyje Rytų Ukrainoje vykstant kruvinam konfliktui, dėl kurio kaltinama ir Maskva.

J.Samoilova naujienų agentūrai AFP telefonu patvirtino, kad 2015 metų birželį dalyvavo iškilmingame sporto populiarinimo koncerte Kryme.

Tai galėtų sužlugdyti jos dalyvavimą, nes Ukraina, remdamasi tokiu pagrindu, įtraukia Rusijos popdainininkus į „juoduosius“ sąrašus.

Spalio mėnesį Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) paskelbė 140 rusų atlikėjų „juodąjį“ sąrašą. J.Samoilovos jame nebuvo.

„Nežinau. Nemanau, kad tai problema, – sakė J.Samoilova. – Kas bus, tas bus.“

SBU „išnagrinės šį klausimą ir priims proporcingą sprendimą dėl jos atvykimo į Ukrainą“, feisbuke parašė tarnybos atstovė Olena Gitlianska.

J.Samoilovos dalyvavimas jau sulaukė piktos kritikos Ukrainoje.

Rusija naudojasi J.Samoilova kaip „žmogiškąja bomba“ ir „propagandos ginklu“, feisbuke rašė Krymo totorių aktyvistas ir žurnalistas Aideras Muždabajevas.

Politikos analitikas Tarasas Berezovecas „Facebook“ teigė, kad uždraudimas įvažiuoti būtų „vienintelis teisingas ir teisėtas sprendimas“.

„Stengiuosi apie tai negalvoti, – sakė J.Samoilova, turėdama omenyje politinius klausimus dėl koncertavimo Kijeve. – Mano tikslas yra gerai dainuoti.“

Dainininkė dėl vaikystėje išgyventos sunkios reakcijos į skiepą sėdi invalido vežimėlyje, bet atsisako save vadinti neįgaliąja.

„Nejaučiu, kad būčiau nuskriaustas žmogus“, – sakė ji.

Eurovizijoje dalyvis invalido vežimėlyje pirmą kartą pasirodė 2015 metais – tai buvo Lenkijos atstovė Monika Kuszynska (Monika Kušynska).

2013 metais užėmusi antrą vietą televizijos talentų konkurse „Faktor A“, J.Samoilova iš atokaus Komijos regiono persikraustė į Maskvą. 2014 metais ji koncertavo per žiemos parolimpines žaidynes Sočyje.

Pasirodymas Eurovizijoje yra jos „viso gyvenimo svajonė“, sakė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (343)