Turkija ir Nyderlandai piktai susiginčijo Hagai neleidus turkų ministrams kalbėti per mitingus ir siekti turkų išeivių paramos naujai konstitucijai, kuria būtų išplėsti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano įgaliojimai ir dėl kurios bus balsuojama referendume balandžio 16 dieną.

Šaltiniai sakė, kad reikalų patikėtiniui Daanui Feddo Huisingai buvo įteiktos dvi notos, adresuotos Nyderlandų vyriausybei, kuriose Ankara nurodo, kad laukia rašytinio atsiprašymo, ir kaltina Hagą pažeidus Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių.

„Šį rytą dvi notos buvo įteiktos ... reikalų patikėtiniui Huisingai, kuris vėl, ... trečią kartą buvo iškviestas į ministeriją“, – sakė šaltiniai.

D.F.Huisinga pirmą kartą buvo iškviestas šeštadienį po pietų, netrukus po to, kai Olandijos vyriausybė atsisakė leisti Turkijos užsienio reikalų ministrui Mevlutui Cavusoglu atskristi į Nyderlandus. Tai buvo padaryta ministrui pagrasinus sankcijomis, jeigu jam nebus leista atvykti.

Sekmadienį pasiuntinys buvo vėl iškviestas – dėl Turkijos šeimos reikalų ministrės Fatmos Betul Sayan Kayos išsiuntimo iš Nyderlandų. Olandų policija ją nulydėjo atgal į Vokietiją.

Notoje Turkija kritikuoja elgesį su F.B.S.Kaya ir jos delegacija, kuriuo esą pažeidžiama Vienos konvencija.

Ministerija nurodė, kad „laukia oficialaus olandų pareigūnų rašytinio atsiprašymo“ dėl šių veiksmų, kurie „neatitinka diplomatinio padorumo ir tarptautinių papročių“.

Ministerija taip pat nurodė pasiliekanti teisę į kompensaciją ir paragino ištirti „pažeidimus“ bei patraukti baudžiamojon atsakomybėn atsakingus asmenis.

Antroje notoje kritikuojamas „neproporcingas“ saugumo pajėgų elgesys su „žmonėmis, besinaudojančiais savo teise taikiai susiburti“, turint omenyje šeštadienį įvykusį protestą prie Turkijos konsulato Roterdame.

Po kelias valandas trukusių taikių protestų kilus susirėmimams, policija vaikydama daugiau kaip tūkstantį žmonių pasitelkė šunis, arklius ir vandens patrankas.