Ekspertų teigimu, naujasis draudimas lygiai taip pat, kaip ir pirmasis, kenkia Amerikos nacionaliniam saugumui ir interesams.

„Jis nusiųs musulmonams, taip pat ir kovos su „Islamo valstybe“ aukoms, žinią, dar labiau sustiprinsiančią propagandą, kurios skleidėjai ... melagingai teigia, kad Jungtinės Valstijos karaliauja su islamu“, – teigiama buvusių vyriausybės pareigūnų ir ekspertų pasirašytame laiške.

„O atverdami musulmonų pabėgėliams ir keliautojams duris mes, priešingai, atskleistume teroristų melą ir paneigtume jų iškreiptą viziją“, – pabrėžiama penktadienį išplatintame dokumente.

Tarp 134 pasirašiusiųjų yra ir buvusi valstybės sekretorė Madeleine Albright bei buvusi krašto saugumo sekretorė Janet Napolitano.

Šių ekspertų pozicija atkartoja ir kelių JAV valstijų požiūrį. Šių atstovai jau kreipėsi į teismą dėl naujojo draudimo ir teigia, kad jis diskriminuoja musulmonus ir kenkia JAV interesams.

„Tokie draudimai, nurodyti šiame įsake, kenkia JAV nacionaliniam saugumui ir žemina mūsų didžios šalies garbę“, – rašoma ekspertų laiške, kuris, be kitų, buvo nusiųstas ir valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui, gynybos sekretoriui Jamesui Mattisui, generaliniam prokurorui Jeffui Sessionsui, krašto saugumo sekretoriui Johnui Kelly ir laikinai einančiam nacionalinės žvalgybos vadui Michaelui Dempsey.

D. praėjusį pirmadienį pasirašė atnaujintą imigracijos draudimą, pagal kurį laikinai į šalį bus neįleidžiami šešių musulmoniškų šalių piliečiai, išskyrus irakiečius bei nuolatinius Jungtinių Valstijų gyventojus.

Kadangi pirmą prezidento įsaką užblokavo federaliniai teismai, jis pasirašė antrąjį, kuriuo numatoma, kad kol kas nebus išduodamos vizos Sirijos, Irano, Libijos, Somalio, Jemeno ir Sudano piliečiams.