JAV lyderis naująjį vykdomąjį raštą dėl migracijos draudimo pasirašė pirmadienį. Ankstesnis draudimas buvo pasirašytas sausio mėnesį, tačiau šį draudimą vėliau panaikino federaliniai teismai. Pagal naują direktyvą Jungtinių Valstijų sienos laikinai uždaromos visiems pabėgėliams ir piliečiams iš šešių musulmoniškų šalių.

Nuo kovos 16 dienos įsigaliosiantis raštas draus 90 dienų į JAV atvykti piliečiams iš Irano, Libijos, Sirijos, Somalio, Sudano ir Jemeno. Tačiau pagal naująjį raštą Sirijos pabėgėliams nebebus taikomas visiškas draudimas. Visiems pabėgėliams, tiek ir iš Sirijos, bus draudžiama atvykti 120 dienų.

„Nauju musulmonų imigracijos draudimu neišsprendžiama pagrindinė problema, juk mūsų Konstitucija ir įstatymai draudžia religinę diskriminaciją. Kuo toliau prezidentas D. Trumpas žengs šiuo keliu, tuo aiškiau matysis, kad jis pažeidžia pagrindinę taisyklę“, – teigė Amerikos pilietinių laisvių sąjungos imigrantų teisių projekto direktorius Omaras Jadwat.

Skunde tvirtinama, kad naujasis vykdomasis raštas pažeidžia konstitucinę religijos laisvės apsaugą, o naujuoju draudimu diskriminuojami musulmonai.

„Retai Amerikos istorijoje pasitaikydavo, kad vyriausybė ketintų diskriminuoti tam tikrą tikėjimą“, –teigiama skunde.