Po skandalų, kilusių dėl galimų JAV prezidento administracijos ryšių su Rusija, D. Trumpas stengiasi skirti Rusijos kryptimi asmenis, be didesnių sunkumų gausiančius pritarimą Kongrese.

Kaip rašo tvrain.ru, J. Huntsmanas Singapūre JAV ambasadoriaus pareigas ėjo JAV prezidento George‘o Busho vyresniojo laikais, o Kinijoje – JAV prezidento Baracko Obamos laikais. Iki šiol jis ėjo dar ir nevyriausybinio analitinio centro „Atlantic Council“ pirmininko pareigas. Šis centras aktyviai kritikuoja Rusijos prezidento Vladimiro Putino politiką ir D. Trumpo planus gerinti santykius su juo.

„D. Trumpas nuolaidžiauja dėl jam žeriamos kritikos, susijusios su mėginimais gerinti santykius su Rusija. Jis pasirinko gerbiamą respublikoną, kuris kažin ar susidurs su nesklandumais dėl tvirtinimo“, - J. Huntsmano skyrimą ambasadoriumi komentavo valdininkas, dirbęs G. Busho administracijoje. Kremlius, jo teigimu, šio asmens skyrimą į aukšto rango diplomatinį postą vertins skeptiškai ir netgi dėl to sunerims.

J. Huntsmanas taip pat taikėsi į respublikonų kandidato į JAV prezidentus vietą, tačiau pralaimėjo renkant kandidatą partijoje. 2016 m. spalio mėn. jis pasisakė už D. Trumpo pasitraukimą iš priešrinkiminių lenktynių pasirodžius į D. Trumpą nutaikytiems kaltinimams dėl seksizmo ir priekabiavimų prie moterų. Tiesa, kaip leidiniui „Politico“ pasakojo politikams artimas šaltinis, nuo to laiko J. Huntsmano ir D. Trumpo santykiai pasitaisė. Pats J. Huntsmanas savo vadina dešiniųjų centristu ir nuosaikiuoju konservatoriumi.

Ko tikimasi iš ambasadoriaus?

Maskvoje įsikūrusio Carnegie centro vyriausiasis redaktorius Aleksandras Baunovas konstatuoja, kad po administraciją krėtusių skandalų D. Trumpas stengiasi skirti į postus Rusijos kryptimi valdininkus, kuriuos būtų skyrusi bet kuri kita administracija. Jo manymu, vyriausioji Baltųjų rūmų patarėja Europos ir Rusijos klausimais Fiona Hill – viena tokių.

„F. Hill – visiškai „ne D. Trumpo“ žmogus, kurio skyrimas nekelia klausimų. Naujasis diplomatas, panašu, taip pat iš šio repertuaro“, - samprotavo A. Baunovas. Kongresas turėtų be didesnių sunkumų patvirtinti J. Huntsmano kandidatūrą. Su didele pagarba šį asmenį vertino ir demokratų administracija JAV prezidento B. Obamos laikais.

Jonas Huntsmanas

Kremlius JAV ambasadoriaus poste tradiciškai nori matyti asmenį, neturintį asmeninės politikos, kuris, pavyzdžiui, bendraudamas neteiktų pirmenybės tam tikriems pilietinės visuomenės atstovams. „Jis neturi rodyti, kad žvelgia į Rusijos valdžią iš aukšto ar per „greičiau jus pakeistų kas kitas“ prizmę. Jis turi vertinti santykius ir nežvelgti į juos atsainiai.“ – aiškino A. Baunovas.

Ryšiai su Rusija

Po skandalų dėl D. Trumpo komandos bendravimo su Rusijos valdininkais politikų ryšiams su Rusija skiriamas ypatingas dėmesys. J. Huntsmanas tokių ryšių turi. 2011 m. jo turtai siekė 71 mln. JAV dolerių (67,29 mln. eurų). Politikas nemenkus turtus susikrovė iš šeimos verslo. 1970 m. jo tėvas įkūrė chemijos įmonę „Huntsman Corp.“, kuri iki 2005 m. buvo didžiausia privati chemijos bendrovė pasaulyje. Vis tik J. Huntsmanui pirmą kartą tapus ambasadoriumi jis nuo verslo atsitraukė, siekdamas išvengti interesų konflikto. Korporacijos valdymo vairą perėmė jo jaunesnis brolis.

Nuo 2007 m. ši bendrovė gamybą vykdo ir Rusijoje. Šioje šalyje veiklą vykdanti dukterinė bendrovė „Huntsman-NMG“ turi gamyklą Kalugos srityje ir filialų tinklą keliuose miestuose. Remiantis „Spark-Interfaks“ pateikiamais duomenimis, 2015 m. šios bendrovės pajamos siekė 1,5 mlrd. rublių (beveik 24 mln. eurų), o grynasis pelnas – 257 mln. rublių (4,1 mln. eurų). J. Huntsmano bendrovė suteikė finansinę paramą Armėnijai po 1988 m. šioje šalyje įvykusio žemės drebėjimo. Panašiu metu korporacija sukirto rankomis su Rusijos oro linijomis „Aeroflot“ dėl plastmasinių indų tiekimo.