Staffanas de Mistura šią datą paskelbė po to, kai informavo JT Saugumo Tarybą apie pastarojo derybų, kuriomis siekiama užbaigti šeštus metus Sirijoje vykstantį pilietinį karą, raundo rezultatus.

„Dabar mano intencija yra sugrąžinti pakviestuosius asmenis į Ženevą penktajam derybų ratui kovo 23-iąją“, – sakė JT pasiuntinys žurnalistams Saugumo Tarybos posėdžio.

Naujojo derybų rato metu pagrindinis dėmesys bus skirtas valdymui, konstituciniam procesui, rinkimams ir kovai su terorizmu, sakė S.de Mistura ir pridūrė, jog taip pat gal būti diskutuojama apie atstatymą.

Europos Sąjunga ir JT balandžio 5 dieną Briuselyje rengia konferenciją dėl Sirijos atstatymo, tačiau šalis pagalbą ims gauti tik tuomet, kai įvyks politinė pereiga.

Jungtinių Valstijų ambasadorė Nikki Haley po susitikimo žurnalistams sakė, kad naujoji Amerikos administracija remia Sirijos taikos procesą ir nori, kad derybos Ženevoje būtų tęsiamos.

„Šiuo metu svarbiausia – politinis sprendinys, o tai iš esmės reiškia, kad Sirija nebegali ilgiau būti saugiu prieglobsčiu teroristams“, – pažymėjo ambasadorė.

„Privalome užtikrinti, kad ten nebeliks Irano ir jo parankinių“, – pridūrė ji.

Rusija ir Iranas teikia karinę paramą prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui kare su įvairiomis sukilėlių grupėmis, palaikomomis JAV ir Persijos įlankos valstybių.

„Toliau stebėsime procesą, kurį palaikome ir norime, kad jis atvestų prie sprendinio“, – sakė N.Haley.

Rusija, Turkija ir Iranas tikriausiai surengs dar vieną susitikimą Kazachstano sostinėje Astanoje, kad pasirengtų deryboms Ženevoje.

Per ankstesnius derybų ratus nepavyko pasiekti pažangos, nes nesutariama dėl B.al Assado politinės ateities. Vakarai jį kaltina kurstant smurtą, kuris nuo 2011 metų kovo jau nusinešė 310 tūkst. gyvybių.

JT pasiuntinys prieš naują derybų ratą neslėpė atsargaus optimizmo. Jis sakė, kad nors per ankstesnius derybų ratus „stebuklų“ nebūta, „ mes pasiekėme gerokai daugiau, nei daugelis tikėjosi“.

„Niekas neišvyko. Visi liko. Jie buvo susitelkę. Turėjome darbotvarkę. Turėjome grafiką ir dėl šio to sutarėme, netgi dėl pagrindinių dalykų“, – sakė S.de Mistura.