Šis Turkijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininko generolo Hulusi Akaro, JAV Jungtinio štabų vadų komiteto viršininko Joe Dunfordo (Džo Danfordo) ir Rusijos kariuomenės Generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo susitikimas veikiausiai buvo pirmasis tokio pobūdžio pasitarimas.

Kariuomenių vadai susitiko Turkijos pietiniame Antalijos mieste prie Viduržemio jūros, Jungtinių Valstijų vadovaujamai koalicijai darant pažangą pastangose išstumti IS iš Sirijos.

Turkija, Rusija ir Jungtinės Valstijos kovoja su IS, bet jos palaiko tą šalį krečiančio pilietinio karo skirtingas stovyklas. Tarp šių partnerių visuomet tvyrojo įtampa, bet pastaruoju metu ji buvo dar labiau padidėjusi dėl Ankaros priešiškumo Sirijos kurdų sukarintų grupių veiksmams.

Turkija buvo pagrasinusi smogti Manbidžui, buvusiai IS tvirtovei, nebent atsitrauktų ten dislokuotos JAV remiamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF), bet vėliau šalis visiškai atsiribojo nuo šio savo pareiškimo.

SDF, kurias Vašingtonas laiko pačiomis veiksmingiausiomis kovos su džihadistais pajėgomis Sirijoje, dominuoja kurdų kovotojai. Ankara juos savo ruožtu vadina teroristais.

Visgi Maskva ir Vašingtonas sutiko atvykti į trišales derybas Antalijoje.

„Per susitikimą šalys aptarė regioninio saugumo reikalus Sirijoje ir Irake... dėdamos pastangas ateityje efektyviau kovoti su visomis teroristinėmis organizacijomis, ir papildomų priemonių svarbą konfliktų šalinimo operacijose“, – pranešime sakė bendro JAV štabo atstovas Gregas Hicksas

„Nepageidaujamų susirėmimų rizika“

Antalijos derybose siekiama susitarti dėl geresnės koordinacijos, kad būtų išvengta „nepageidaujamų susirėmimų rizikos“, nes Sirijoje veikia daug šalių, sakė Turkijos premjeras Binali Yildirimas.

Ankaroje šalies ministras pirmininkas sakė, kad Sirijai reikia atsikratyti „visų teroristinių grupuočių“, įskaitant Sirijos kurdų pajėgas bei IS džihadistus.

„Šiandienos ir rytojaus (trečiadienio) susitikimų tikslas – (susitarti), kaip užtikrinti geriausią įmanomą koordinaciją ir neleisti šalims kištis į viena kitos operacijas bei sukelti nepageidaujamų įvykių kovojant su teroru“, – sakė B. Yildirimas.

Šis susitikimas prasidėjo praėjus dienai po to, kai Turkija atsiėmė savo grasinimus vienašališkai užpulti kurdų pajėgas, dislokuotas Manbidže.

„Nelogiška rengti operaciją Manbidže nebendradarbiaujant su Rusija ir Jungtinėmis Valstijomis“, – pirmadienį sakė Turkijos premjeras.

Šis jo pareiškimas buvo visiška priešingybė ankstesniems Ankaros grasinimams užpulti kurdų pajėgas iš Liaudies apsaugos dalinių (YPG), nebent jie pasitrauktų iš Manbidžo.

Savo grasinimus turkai atsiėmė po to, kai rusų ir Sirijos režimo pajėgos pradėjo „humanitarinių“ vilkstinių perkėlimą į Manbidžą, taigi Turkijos kariams būtų sudėtingiau įgyvendinti jų žadėtą operaciją.

YPG yra pagrindinės SDF kovinės pajėgos, kurių dėka buvo pasiektos pergalės prieš IS tokiuose miestuose kaip Kobanė ir Manbidžas.

Visgi Ankara laiko YPG teroristine grupuote, susijusia su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), kuri nuo 1984 metų vykdo sukilimą Turkijoje.

Beveik neslėpdamas kritikos Vašingtonui Turkijos premjeras antradienį piktinosi „kai kurių sąjungininkų netikusiu“ partnerių – Sirijos kurdų pajėgų – pasirinkimu kovoje su IS.

Turkija teigė norinti dirbti su savo sąjungininkais, kad užimtų faktinę IS sostinę Raką, tačiau atmetė bet kokią galimybę vykdyti bendras operacijas su kurdų pajėgomis.

„Drauge išvalyti Raką“

Kalbėdamas per savo šalininkų mitingą Ankaroje, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas apie JAV sakė: „Dabar diskutuojame ir sakome – jeigu patrauksite tas teroristines grupuotes, galime drauge išvalyti Manbidžą, galime drauge išvalyti Raką.“

Tuo tarpu Pentagonas pirmadienį pranešė į šiaurės Siriją išsiuntęs papildomų karių, kad užtikrintų, jog konkuruojančios pajėgos Manbidže ir jo apylinkėse būtų susitelkusios į kovą su IS, o ne tarpusavio konfliktus.

Ankara vykdo karinę kampaniją Sirijoje nuo rugpjūčio pabaigos. Ji remia Sirijos opozicijos kovotojus ir perėmė iš IS kelių miestų šalia Turkijos sienos kontrolę.

Tačiau turkai savo kampanija taip pat siekia sustabdyti kurdų pajėgų proveržį. Ankara būgštauja, kad jos gali prisijungti prie vadinamųjų kantonų šiaurės Sirijoje, visai šalia jos sienos.

Sirijoje Turkija bendradarbiauja su Rusija, nors politiniu atžvilgiu jos nesutaria dėl šalies prezidento Basharo al Assado ateities, nes Maskva palaiko pastarojo pajėgas.

Penktadienį R. T. Erdoganas turėtų atvykti į Maskvą, kur įvyks jo, Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir abiejų šalių ministrų susitikimas, sakoma Turkijos prezidentūros pranešime.