Nepaisant nieko, dėl vieno rinkiminio pažado – „nusausinti“ didžiąją politikos „pelkę“ ir su šaknimis išrauti bet kokią korupciją Vašingtone – D. Trumpas, panašu, dar nepakeitė pozicijos, teigia N. Rigginsas. Tai buvo išties puikus rinkiminis šūkis, pritraukęs milijonus amerikiečių. Dėl sunkiai suprantamų priežasčių jie patikėjo, kad apsukrus Niujorko milijardierius, pagarsėjęs sugebėjimu nuvaryti ne vieną verslą į bankrotą, gali užtikrinti politikos skaidrumą.

Tačiau, užuot ėmęsis sausinti tą pelkę, naujasis JAV prezidentas per pirmą savo valdymo mėnesį jau daug kartų paslydo ir įrodė visiems, kaip puikiai sugeba murkdytis tame purve, kurį pats yra pažadėjęs iškuopti. Kalbant rimtai, atrodo, kad D. Trumpo statytiniai kone kiekvieną dieną padėtį tik pablogina, ir, jei D. Trumpas nepasiraitos rankovių ir neįves tvarkos savo rūmuose, tai jo paties kuriamas chaosas neišvengiamai baigsis tuo, kad jam teks pakuotis daiktus gerokai iki kadencijos pabaigos 2020 m.

Koks D. Trumpo naujausias galvos skausmas? Paaiškėjo, kad jo paskirtas generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas, davęs priesaiką sakyti tiesą, melavo Kongresui apie savo kontaktus su Rusijos valdžios atstovais. Tenka pripažinti, kad J. Sessionsas visada buvo keistas tipas, ir toli gražu ne vien dėl to, kad jis netiki klimato kaita, balsavo prieš kankinimų draudimą ir yra netekęs ne vienos karjeros galimybės dėl savo rasistinių juokelių.

Kalbant rimtai, atrodo, kad D. Trumpo statytiniai kone kiekvieną dieną padėtį tik pablogina, ir, jei D. Trumpas nepasiraitos rankovių ir neįves tvarkos savo rūmuose, tai jo paties kuriamas chaosas neišvengiamai baigsis tuo, kad jam teks pakuotis daiktus gerokai iki kadencijos pabaigos 2020 m.

Tačiau kai tampi nauju vyriausiuoju Jungtinių Valstijų teisininku ir didžiausiu autoritetu teisingumo ir moralumo klausimais, anot N. Rigginso, turi pripažinti, kad meluoti davus priesaiką reiškia smukti labai žemai. O atsižvelgiant į tai, kad būtent J. Sessionsas, kaip spėjama, iki šiol vadovavo FTB tyrimui dėl to, ar Rusija neteisėtai įsikišo į JAV rinkimus ir prisidėjo prie jo boso pergalės, nesunku suprasti, kodėl tiek demokratai, tiek respublikonai ėmė reikalauti jo skalpo.

Gali būti, kad jie pasieks savo, tačiau J. Sessionsas net nebus pirma stambi žuvis, kurią D. Trumpas bus priverstas paaukoti politikos dievams, kad išsaugotų savo paties kailį. Kad ir kaip būtų neįtikėtina, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai D. Trumpas pradėjo eiti pareigas, vienas iš jo svarbiausių nacionalinio saugumo patarėjų buvo priverstas trauktis dėl to, kad aptarinėjo reikalus su tuo pačiu Rusijos atstovu, su kuriuo, kaip įtariama, buvo susitikęs J. Sessionsas, vėliau melavęs Kongresui, kad jokių nederamų kontaktų nebuvo.

Vladimiras Putinas

Vladimiras Putinas greičiausiai trina rankas, nes JAV politiniame gyvenime Rusijos reikšmė jau seniai nebuvo tokia didelė. Tačiau į tikrą chaosą pasinėrusiuose Baltuosiuose rūmuose nuotaikos gerokai niūresnes, nes atrodo, kad D. Trumpo administracija tiesiog negali išsivaduoti iš nenutrūkstamos krizių virtinės.

N. Rigginso žodžiais, prezidentas šiuo metu yra atsakovas keliose dešimtyse teismo bylų, jo įsakus vieną po kito blokuoja teisėjai, jo padėjėjai krenta it musės, o vienas iš D. Trumpui artimiausių žmonių naujojoje administracijoje davęs priesaiką apsimelavo prieš televizijos kameras dėl galimų neaiškių ryšių su šalimi, kurią paties D. Trumpo partija vertina kaip pagrindinę JAV geopolitinę priešininkę.

Vladimiras Putinas greičiausiai trina rankas, nes JAV politiniame gyvenime Rusijos reikšmė jau seniai nebuvo tokia didelė. Tačiau į tikrą chaosą pasinėrusiuose Baltuosiuose rūmuose nuotaikos gerokai niūresnes, nes atrodo, kad D. Trumpo administracija tiesiog negali išsivaduoti iš nenutrūkstamos krizių virtinės.

Kaskart, kai jau atrodo, kad blogiau būti nebegali, D. Trumpas sugeba nustebinti visus savo eiline stulbinamų teiginių, sunkiai suderinamų su šalies vadovo statusu, doze. Atrodo, kad tai jam pavyksta tikrai puikiai. Tačiau, jei D. Trumpas nori likti valdžioje visus ketverius metus ir neišbarstyti savo labai skirtingų šalininkų grupių paramos, jam reikėtų tapti kiek atsargesniam.

Pagaliau juk net ir respublikonams gali atsibosti visas tas melas, o jei sprendimus priimančių žmonių kantrybės taurė bus perpildyta, viskas gali išsispręsti natūraliai.