„Tai yra siaubinga, – šeštadienį pranešime sakė JT humanitarinės pagalbos koordinatorė Irake Lise Grande. – Cheminių ginklų panaudojimas niekada negali būti pateisintas.“

Galima ataka įvyko šią savaitę rytų Mosule. Irako pajėgos šią teritoriją iki miestą kertančios Tigro upės dar sausį paskelbė „visiškai išvaduota“ nuo miestą kontroliavusių džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų.

Raudonasis Kryžius penktadienį paskelbė, kad nukentėję nuo cheminių ginklų atakos į ligoninę prie Mosulo buvo paguldyti septyni žmonės, tarp kurių buvo penki vaikai.

„Per pastarąsias dvi dienas ligoninė priėmė penkis vaikus ir dvi moteris, turinčias klinikinių simptomų, sutampančių su tais, kokie pasireiškia dėl pūsles ant odos sukeliančios cheminės medžiagos poveikio“, – sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto operacijų Viduriniuosiuose Rytuose vadovas Robertas Mardini, kalbėdamas apie ligoninę netoli Mosulo.

„Cheminių ginklų naudojimą visiškai draudžia tarptautinė humanitarinė teisė. Esame smarkiai sunerimę dėl to, ką matė mūsų kolegos, ir griežtai smerkiame bet kokį bet kurios šalies cheminių ginklų panaudojimą bet kurioje vietoje“, – pridūrė jis.

Pranešime nenurodoma ar tie septyni asmenys buvo sužeisti per vieną ar kelias atakas, kaip buvo atgabenti cheminiai ginklai, ir kas už tai atsakingas.

Didžioji dalis vakarinių Mosulo teritorijų vis dar kontroliuojama „Islamo valstybės“ džihadistų, nors per pastarąsias dvi savaites Irako pajėgos užėmė kelias vietoves miesto pietvakariniame pakraštyje.