Dienraštis ketvirtadienį paskelbė, kad elektroniniai laiškai, gauti pateikus prašymą suteikti viešosios informacijos, rodo, kad M. Pence'as susirašinėjo su savo patarėjais, naudodamas asmeninę pašto paskyrą bendrovės AOL sistemoje ketverius metus, kol dirbo gubernatoriaus poste.

Be kita ko, ši paskyra buvo naudojama krašto saugumo ir gubernatoriaus rezidencijos apsaugos reikalams aptarinėti.

Be to, gubernatoriaus elektroniniam pašto saugumui buvo iškilęs pavojus.

Pernai pavasarį, kai M. Pence'as dar nebuvo pasirinktas Donaldo Trumpo kandidatu į viceprezidento postą, jo AOL paskyra tapo vadinamojo fišingo taikiniu: respublikono patikėtiniams buvo išsiuntinėtas laiškas, kuriame melagingai tvirtinta, kad gubernatorius ir jo žmona įstrigę Filipinuose ir kad jiems reikia pinigų.

Dėl to incidento gubernatorius susikūrė kitą AOL paskyrą ir ėmėsi papildomų saugumo priemonių, sakė M. Pence'o atstovas Marcas Lotteris.

Jis pridūrė, kad M. Pence'as nebesinaudoja šia paskyra nuo tada, kai buvo prisaikdintas viceprezidentu.

Pasak M. Lotterio, M. Pence'as „turėjo valstybinę elektroninio pašto paskyrą ir asmeninę elektroninio pašto paskyrą“, kaip ir ankstesni Indianos gubernatoriai.

Be to, baigiantis kadencijai M. Pence'as kreipėsi į išorinius ekspertus, kad jie patikrintų visas jo komunikacijos priemones ir pasirūpintų, kad su tarnybos reikalais susiję elektroniniai laiškai būtų perkelti ir tinkamai suarchyvuoti, aiškino atstovas.

Kai buvo D. Trumpo prezidentinės kampanijos partneris, M. Pence'as dažnai kritikuodavo faktą, kad jų varžovė Hillary Clinton naudojosi privačiu elektroninio pašto serveriu, dirbdama JAV valstybės sekretore prezidento Baracko Obamos administracijoje.

Respublikonai kaltino demokratų kandidatę, kad ji sąmoningai laikė savo elektroninius laiškus neviešoje sistemoje ir galiausiai daugybę jų ištrynė, nors tarp jų galbūt buvo tokių, kuriuos buvo privalu perduoti valstybės archyvui.

M. Lotteris teigė, kad M. Pence'o ir H. Clinton veiksmų „lyginimas yra absurdas“, nes buvusi diplomatijos vadovė susikūrė privatų elektroninio pašto serverį savo namuose, vos pradėjusi kadenciją Valstybės departamente.

Be to, kitaip negu H. Clinton, Indianos gubernatorius nedirbo su jokia įslaptinta informacija.

Laikraštis pažymėjo, kad M. Pence'o įpėdinis, dabartinis Indianos gubernatorius Ericas Holcombas, paskelbė daugiau kaip 30 puslapių medžiagos iš savo pirmtako AOL paskyros, bet dalį elektroninių laiškų atsisakė paviešinti, nes jie pripažinti konfidencialiais.

Pagal Indianos įstatymus, viešiesiems pareigūnams nedraudžiama naudotis asmeniniu elektroniniu paštu.

Vis dėlto ši nuostata interpretuojama, kad bet koks tarnybinių reikalų tvarkymas naudojant privatų elektroninį paštą turi atitikti įstatymus dėl viešosios informacijos.

Valstijos įstatymai įpareigoja išsaugoti visus su oficialiais reikalais susijusius elektroninius įrašus, kurie turi būti prieinami pagal prašymus suteikti viešosios informacijos.

Valstijos elektroninio pašto paskyrų žinutes automatiškai išsaugo institucijų serveriai, bet visi elektroniniai laiškai, kuriuos M. Pence'as galėjo išsiųsti iš savo AOL paskyros į privačias paskyras, privalėjo būti išsaugoti.

Baigiantis jo kadencijai M. Pence'as nusamdė Indianapolyje įsikūrusią teisinių paslaugų kompaniją „Barnes & Thornburg“, kad ji atliktų išsamią visų jo ryšių priemonių patikrą, bet šis darbas dar nėra baigtas, sakė M. Lotteris.

Bet koks M. Pence'o ir jo padėjėjų susirašinėjimas naudojant AOL paskyrą bus automatiškai suarchyvuotas, pabrėžė atstovas.