Prancūzijos prokurorai 2015 metų gruodį pradėjo tyrimą dėl kelių Nacionalinio Fronto lyderės M.Le Pen tviteryje paskelbtų nuotraukų, kuriose matomi IS nužudyto JAV žurnalisto Jameso Foley palaikai nupjauta galva.

Europos Parlamento teisės komitetas antradienį patenkino prokurorų prašymą panaikinti jos europarlamentarės neliečiamybę, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnai.

„Tai tik parodo Prancūzijos piliečiams, kas yra ES, kas yra Europos Parlamentas, ir kad tai dalis sistemos, norinčios sustabdyti Prancūzijos žmonių kandidatę – mane“, – sakė euroskeptiškų pažiūrų kandidatė į Prancūzijos prezidento postą, komentuodama minėtą sprendimą.

Ketvirtadienį šiuo klausimu dar turės balsuoti visas EP, tačiau paprastai jis palaiko komiteto sprendimus.

Iki šiol M.Le Pen dėl pareigūnų vykdomo tyrimo nesutiko būti apklausta policijos Paryžiaus Nantero priemiestyje, motyvuodama savo EP narės statusu.

Tačiau jos biuro vadovas oficialiai atsidūrė tyrėjų taikiklyje dėl „žiaurių nuotraukų platinimo“.

Visgi M.Le Pen neliečiamybės panaikinimas susijęs tik su tviterio pranešimais, o ne su dar vienu vykstančiu tyrimu dėl galimai M.Le Pen iššvaistytų valstybės lėšų pasisamdžius fiktyvų parlamentaro padėjėją.

Prie socialiniame tinkle paskelbtų nuotraukų buvo prirašyta „Tai yra „Daesh“ (arabiškas „Islamo valstybės“ pavadinimas). Nuotraukose buvo matyti kruvinas J.Foley kūnas su nukirsta galva, padegtas vyras bei tanko traiškoma auka.

Laisvai samdomas JAV žurnalistas J.Foley buvo pagrobtas Sirijoje 2012 metais. Džihadistai jį nužudė 2014 metų rugpjūtį.

Per 830 tūkst. „Twitter“ sekėjų turinti M.Le Pen adresavo tas žinutes televizijos BFM žurnalistui Jeanui-Jacques'ui Bourdinui, palyginusiam jos Nacionalinį frontą (FN) su IS džihadistų grupuote.

Sūnų praradę Johnas ir Diane Foley sakė norėję, kad tos nuotraukos būtų pašalintos nedelsiant, ir kaltino politikę pasinaudojus „gėdingai necenzūruota“ nuotrauka politinei naudai.

Kitas tyrimas buvo pradėtas FN deputato Gilbert'o Collard'o atžvilgiu. Šis politikas taip pat tviteryje paskelbė panašią žiaurią nuotrauką dėl tos pačios priežasties kaip ir M.Le Pen.

Visgi praėjusį trečiadienį Prancūzijos nacionalinė asamblėja nesutiko patenkinti prokurorų prašymo panaikinti jo neliečiamybę, nes jis nebuvo „pakankamai konkretus“.