Prognozuojama, kad D. Trumpas šį dokumentą pasirašys artimiausiomis dienomis.

Keturi pareigūnai, pageidavę išlikti nežinomi, sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad ši nuolaida buvo padaryta spaudžiant Pentagonui ir Valstybės departamentui.

Šios institucijos ragino Baltuosius rūmus iš naujo apsvarstyti sprendimą dėl Irako, nes ši šalis atlieka svarbų vaidmenį kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Vis dėlto šešių kitų musulmoniškų šalių Irano, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno – piliečiams bus draudžiama atvykti į Jungtines Valstijas 90 dienų nuo įsako įsigaliojimo.

Naujajame įsake taip pat esama kitokių pakeitimų.

Pareigūnai sakė, kad 12 puslapių dokumente pabėgėliams iš Sirijos nebebus taikomas išskirtinis draudimas atvykti neribotą laiką.

Jiems bus taikomas bendras draudimas – nauji pabėgėliai į Ameriką negalės būti priimami 120 dienų.

Pareigūnai taip pat nurodė, kad įsake netaikomos jokios specifinės išlygos šalių, iš kurių bus draudžiama atvykti, religinėms mažumoms.

Kritikai kaltino administraciją, kad jos formuluotė sudaro sąlygas krikščionims atvykti, bet užkerta kelią musulmonams.

D. Trumpas ankstesnį įsaką dėl pabėgėlių ir migrantų pasirašė sausio pabaigoje.

Šis žingsnis išprovokavo sumaištį, paniką ir pasipiktinimą.

Kai kurie keleiviai buvo sulaikyti JAV oro uostuose ir išsiųsti atgal į šalis, iš kurių atvyko, kitiems nebuvo leista įsėsti į savo lėktuvus užsienio oro uostuose.

JAV vyriausybė iš pradžių užblokavo leidimą atvykti JAV „žaliosios kortos“ turėtojams, bet vėliau teisėtiems gyventojams specialiu leidimu suteikė išimtį.

Galiausiai buvo nuspręsta, kad prezidento įsakas jiems apskritai netaikytinas.

JAV Valstybės departamentas iš pradžių atšaukė apie 60 tūkst. galiojančių vizų, kol vienas federalinis teisėjas Vašingtono valstijoje uždraudė vyriausybei vykdyti prezidento įsaką.

Šio teisėjo sprendimą taip pat palaikė federalinis apeliacinis teismas.

Pasak pareigūnų, pagal naują pataisytą įsaką bus pripažįstamos visos išduotos vizos.

Antradienio vakarą, pirmąkart sakydamas kalbą per abejų Kongreso rūmų posėdį, D. Trumpas teisino savo pastangas.

„Netrukus atliksime naujų žingsnių, kad išlaikytume savo šalį saugią ir neįleistume tų, kas mums kenktų“, – pažadėjo prezidentas.

Neseniai parengtoje Krašto saugumo departamento žvalgybos analitikų ataskaitoje, su kurios juodraščių AP susipažino praeitą savaitę, sakoma, kad nebuvo rasta pakankamai įrodymų, jog minėtų septynių musulmoniškų šalių piliečiai kelia terorizmo grėsmę Jungtinėms Valstijoms.