Rusija ir Jungtinės Valstijos ruošiasi naujam susikibimui Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje – Maskva žada vetuoti rezoliucijos projektą, kuriame numatytos naujos sankcijos jos sąjungininkui Damaskui.

„Kalbant apie sankcijas Sirijos vadovybei, aš manau, kad dabar jas skelbti visiškai netinka“, – sakė V.Putinas spaudos konferencijoje Kirgizijoje.

„Jos nepadės derybų procesui, o tik sumažins pasitikėjimą“, – kalbėjo Rusijos prezidentas ir pridūrė, kad Rusija „nepalaikys jokių naujų sankcijų, susijusių su Sirija“.

Saugumo Taryba antradienį suplanavo balsavimą dėl rezoliucijos, kurią iš pradžių palaikė Didžioji Britanija ir Prancūzija, o neseniai prie jos šalininkų prisijungė ir naujoji JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija. Joje numatoma imtis sankcijų prieš 11 Sirijos fizinių ir 10 juridinių asmenų, tikėtina susijusių su cheminių ginklų atakomis šioje karo krečiamoje šalyje 2014 ir 2015 metais.

Rusija žada vetuoti JT rezoliuciją, ir tai darys jau septintą kartą, kai pasinaudodama veto teise Maskva gina Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą.

Šiuo metu Ženevoje vyksta ketvirtas JT remiamų derybų konfliktui Sirijoje užbaigti ratas.

V.Putinas, kurio nurodymu pradėta karinė intervencija Sirijoje padėjo B.Assado režimui įgyti persvarą prieš sukilėlius, apgailestavo, kad derybos Ženevoje „nevyksta taip sklandžiai, kaip tikėtasi“.

Ženevoje trečiadienį Rusijos delegacija turėtų susitikti su Aukštojo derybų komiteto (HNC), pagrindinės opozicinės grupės, delegacija, kuri ragina Maskvą padidinti spaudimą Damaskui.

JT rezoliucijos projektas paruoštas po bendro JT ir tarptautinės cheminių ginklų uždraudimo organizacijos tyrimo, nustačiusio, kad Sirijos vyriausybė buvo atsakinga už mažiausiai tris atakas chloro dujomis, o džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ – už mažiausiai vieną ataką iprito dujomis.