Baltųjų rūmų atstovas pasirinko tokius žiniasklaidos kanalus kaip „Breitbart News“, „One America News Network“, „The Washington Times“, kurie visi garsėja prielankumu dešiniosioms idėjoms. Kiti garsūs vardai, kuriems leista turėti savo atstovą, yra ABC, CBS, NBC, „Fox News“, „Reuters“ ir „Bloomberg“. Jokio oficialaus tokio sprendimo paaiškinimo Baltieji rūmai neskelbia.

„Niekada per mūsų ilgą istoriją dirbant su įvairiomis administracijoms iš skirtingų partijų nebuvo nutikę nieko panašaus“, – teigiama „The New York Times“ vyriausiojo redaktoriaus Deano Baquet pareiškime.

„Mes griežtai atmetame sprendimą neįsileisti „The New York Times“ ir kitų žiniasklaidos priemonių. Laisva žiniasklaidos prieiga prie skaidrios valdžios – vienas svarbiausių visuomenės interesų“, – teigia jis.

Baltieji rūmai neįsileido dalies žiniasklaidos atstovų

„Nesutinkame su pastaruoju Baltųjų rūmų bandymu nubausti žiniasklaidos priemones, kurių darbas jiems nepatinka. Neleiskime pastarosioms nesąmonėms nukreipti mūsų dėmesio nuo svarbiausios užduoties ir misijos – objektyviai ir agresyviai kalbėti apie šios administracijos darbus“, – į Baltųjų rūmų sprendimą sureagavo „BuzzFeed“ vyriausiasis redaktorius.

BBC biuro Vašingtono vadovas Paulas Danaharas sako: „Suprantame, kad gali būti atvejų, kai dėl ypatingų aplinkybių Baltieji rūmai apriboja renginius žiniasklaidai konkrečiai apibrėžtiems žurnalistams. Deja, tai, kas nutiko šiandien, šiai kategorijai negali būti priskirta. Šiuo atveju buvo tiesiog pasirinktos žiniasklaidos priemonės, kurioms leista dalyvauti spaudos konferencijoje, ir tos, kurioms ne (įskaitant BBC)“.

„BBC turi savo atstovą kiekvienoje Baltųjų rūmų kasdieninėje spaudos konferencijoje, todėl absoliučiai neaišku, kodėl mūsų neįsileido šiandien. Pareikalavome paaiškinimo iš Baltųjų rūmų spaudos tarybos. Mes ir toliau, nepaisant visko, dirbsime sąžiningai ir objektyviai“, – pabrėžė P. Danaharas.

Kelios žiniasklaidos priemonės, tarp kurių „Associated Press“ ir „Time“, savo noru atsisakė dalyvauti spaudos konferencijoje, taip boikotuodami D. Trumpo sprendimą.

Baltieji rūmai neįsileido dalies žiniasklaidos atstovų

„Wall Street Journal“ žurnalistas spaudos konferencijoje dalyvavo nežinodamas aplinkybių. Žiniasklaidos priemonė pažadėjo vėliau tokias spaudos konferencijas taip pat boikotuoti.

„The Wall Street Journal“ griežtai nepritaria Baltųjų rūmų sprendimui neleisti konkrečioms žiniasklaidos priemonėms dalyvauti šiandieninėje spaudos konferencijoje. Jei laiku būtume apie tai sužinoję, būtume joje nedalyvavę. Neketiname to daryti ir ateityje“, – teigia „The Wall Street Journal“ atstovas.

D. Trumpas ir vėl užsipuolė žiniasklaidą Vašingtone per „Conservative Political Action Conference“ konferenciją, jos priemones pavadindamas „žmonių priešais“. „Nepritariu žmonėms, kurie patys kuria istorijas, prasimano šaltinius. Jie neturėtų naudotis šaltiniais be konkrečių pavardžių. Tegul pateikia pavardes“.

Baltųjų rūmų žurnalistų asociacijos (WHCA) prezidentas Jeffas Masonas teigia, kad jo organizacija ginčys tokį draudimą.

„WHCA griežtai nepritaria tokiam Baltųjų rūmų sprendimui. Skatiname žiniasklaidos priemones, kurių atstovams leista dalyvauti, pasidalinti medžiaga su kitomis. Mūsų valdyba skubiai svarstys šį klausimą su Baltųjų rūmų personalu“, – sako J. Masonas.

Organizacijos „Committee to Protect Journalists“ vykdomasis vadovas Joelis Simonas tokį sprendimą taip pat įvardija kaip keliantį didelį nerimą.

„D. Trumpo raginimas atsisakyti anoniminių šaltinių kelia nerimą. Politikos lyderiai negali spręsti, kaip turi dirbti žurnalistai, ir toks Baltųjų rūmų sprendimas rodo labai blogą pavyzdį visam likusiam pasauliui, kur neretai šaltinių anonimiškumas padeda išsaugoti gyvybes. Sprendimas neįsileisti dalies žiniasklaidos į spaudos konferenciją kelia susirūpinimą. Jungtinės Valstijos privalo gerbti ir puoselėti žodžio ir žiniasklaidos laisvę“, – pabrėžė J. Simonas.